Vrtić spas za roditelje i poslodavce

Danijela Bajić
Vrtić spas za roditelje i poslodavce

Vođenje djece u vrtiće prije posla i jurnjava da se na radno mjesto stigne na vrijeme, a potom briga i stres ko će dijete vratiti kući u određeno vrijeme ometa radnika i sprečava ga da da svoj maksimum, zbog čega bi otvaranje predškolske ustanove u sklopu firmi bio spas ne samo za roditelje već i poslodavce.

Ukoliko bi roditeljima bilo omogućeno da svoje dijete dovede u firmu u vrijeme kada i oni dolaze i vrate ga kući kada završe s poslom, umnogome bi olakšalo život i uštedjelo oko satv remena dnevno, a samim tim bi mogli da se fokusiraju naradne obaveze.

Zbog čega pojedine firme i ustanove počinju da razmišljaju u tom pravcu. Direktor Fabrike obuće”Bema” Marinko Umičević kaže da bi otvaranje vrtića u krugu firme bilo najbolje rješenje za sve, ali da se u to uključe i Vlada RS i lokalna zajednica.

Najveći problem nam je kad se mora ostati mimo radnog vremena i vikendom, s obzirom na to da veliki broj radnika ima djecu predškolskog uzrasta, koja idu u vrtić- kazao je Umičević.

Dodao je da bi se i te kako isplatilo otvaranje vrtića u krugu ove firme, jer bi, kako kaže, samo u Banjaluci bilo na desetine mališana koji bi tu svakodnevno boravili.Jedna od ustanova u Srpskoj koja ima u planu otvaranje vrtića za dnevni boravak djece zaposlenih je i Univerzitet u Banjaluci.

Kako su objasnili u banjalučkom Univerzitetu, planirana je izgradnja edukativnog centra za predškolsko vaspitanje u okvirukojeg će biti smješten vrtić. U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da je u Zakonu o predškolskom vaspitanju i obrazovanju propisano  da predškolska ustanova može biti osnovana kao javna ili privatna ustanova. Javne i privatne ustanove osnivaju se pod jednakim uslovima.

Osnivač predškolske ustanove može biti, između ostalih, i privredno društvo stoji u odgovoru ministarstva. Dodali su da zahtjev za osnivanje predškolske ustanove do sada je samo podnijela “Alumina” iz Zvornika. Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da osnivanje vrtića u krugu firme nije jučerašnja ideja, te da je gotovo nemoguće to izvesti.

Prostor je najmanji problem, nego postavlja se pitanje bezbjednosti djece s obzirom da to nije naša djelatnost, zbog čega smo i odustali od te ideje. Treba tražiti neke druge modele, recimo da poslodavci nekim dijelom pomognu postojeće vrtiće i slično istakao je Trivić.

Banjalučanka Božana Dukić, koja radi šest dana u sedmici, kaže da bi joj otvaranje vrtića u krugu firme u kojoj radi i te kako olakšalo život, jer je vrtić u jednom, a firma u drugom dijelu grada. Problem tek nastaje kad moram da ostanem duže na poslu, a suprug na putu. Bilo je momenata da ne znam šta da radim. Zovi ovog, zovi onog, niko ne može... jako nezgodno rekla je Dukićeva.
 

Fabrika duvana

U ministarstvu podsjećaju da je u pogledu osnivanja i izgradnje objekata predškolskih  ustanova, neposredno poslije Drugog svjetskog rata osnovani  vrtići u Banjaluci, Prijedoru, Bijeljini i Derventa, te da su i obično otvarani zbog potrebe zaposlenih fabričkih ili rudarskih radnika, tako da su i u organizacionom  smislu bile u sastavu tih firmi. Predškolska ustanova je poslije završetka Drugog svjetskog rata,1946. godine, bila otvorena i za djecu radnika Fabrike duvana Banjaluka, odmah uz fabriku i u njemu je bilo smještenooko trideset mališana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana