Вртић спас за родитеље и послодавце

Данијела Бајић
Вртић спас за родитеље и послодавце

Вођење дјеце у вртиће прије посла и јурњава да се на радно мјесто стигне на вријеме, а потом брига и стрес ко ће дијете вратити кући у одређено вријеме омета радника и спречава га да да свој максимум, због чега би отварање предшколске установе у склопу фирми био спас не само за родитеље већ и послодавце.

Уколико би родитељима било омогућено да своје дијете доведе у фирму у вријеме када и они долазе и врате га кући када заврше с послом, умногоме би олакшало живот и уштедјело око сатв ремена дневно, а самим тим би могли да се фокусирају нарадне обавезе.

Због чега поједине фирме и установе почињу да размишљају у том правцу. Директор Фабрике обуће”Бема” Маринко Умичевић каже да би отварање вртића у кругу фирме било најбоље рјешење за све, али да се у то укључе и Влада РС и локална заједница.

Највећи проблем нам је кад се мора остати мимо радног времена и викендом, с обзиром на то да велики број радника има дјецу предшколског узраста, која иду у вртић- казао је Умичевић.

Додао је да би се и те како исплатило отварање вртића у кругу ове фирме, јер би, како каже, само у Бањалуци било на десетине малишана који би ту свакодневно боравили.Једна од установа у Српској која има у плану отварање вртића за дневни боравак дјеце запослених је и Универзитет у Бањалуци.

Како су објаснили у бањалучком Универзитету, планирана је изградња едукативног центра за предшколско васпитање у оквирукојег ће бити смјештен вртић. У Министарству просвјете и културе РС истичу да је у Закону о предшколском васпитању и образовању прописано  да предшколска установа може бити основана као јавна или приватна установа. Јавне и приватне установе оснивају се под једнаким условима.

Оснивач предшколске установе може бити, између осталих, и привредно друштво стоји у одговору министарства. Додали су да захтјев за оснивање предшколске установе до сада је само поднијела “Алумина” из Зворника. Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да оснивање вртића у кругу фирме није јучерашња идеја, те да је готово немогуће то извести.

Простор је најмањи проблем, него поставља се питање безбједности дјеце с обзиром да то није наша дјелатност, због чега смо и одустали од те идеје. Треба тражити неке друге моделе, рецимо да послодавци неким дијелом помогну постојеће вртиће и слично истакао је Тривић.

Бањалучанка Божана Дукић, која ради шест дана у седмици, каже да би јој отварање вртића у кругу фирме у којој ради и те како олакшало живот, јер је вртић у једном, а фирма у другом дијелу града. Проблем тек настаје кад морам да останем дуже на послу, а супруг на путу. Било је момената да не знам шта да радим. Зови овог, зови оног, нико не може... јако незгодно рекла је Дукићева.
 

Фабрика дувана

У министарству подсјећају да је у погледу оснивања и изградње објеката предшколских  установа, непосредно послије Другог свјетског рата основани  вртићи у Бањалуци, Приједору, Бијељини и Дервента, те да су и обично отварани због потребе запослених фабричких или рударских радника, тако да су и у организационом  смислу биле у саставу тих фирми. Предшколска установа је послије завршетка Другог свјетског рата,1946. године, била отворена и за дјецу радника Фабрике дувана Бањалука, одмах уз фабрику и у њему је било смјештенооко тридесет малишана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана