Više klizišta ugrozilo saobraćaj na putu prema Šćepan Polju

Srna
Više klizišta ugrozilo saobraćaj na putu prema Šćepan Polju

FOČA - Usljed obilnih padavina i topljenja snijega pokrenulo se više klizišta na magistralnom putu od Foče prema Šćepan Polju, na dionici puta Sarajevo-Podgorica, koja prijete da prekinu saobraćaj.

U preduzeću “Srbinjeputevi”, koje je nadležno za održavanje ove magistrale, je rečeno da na više mjesta zemlja klizi i iznad i ispod puta, prijeteći da kolovoz potpuno odnese prema rijeci Drini.

Direktor ovog preduzeća Nedeljko Pavlović rekao je da su mašine na terenu i da uklanjaju zemlju sa kolovoza, tako da se saobraćaj odvija usporeno, uz veliki oprez.

On je pojasnio da su se usljed topljenja snijega pokrenule podzemne vode, te da će se morati sačekati da se vremenske prilike stabilizuju, nakon čega će biti potrebno nasuti novu zemljanu podlogu.

“Odroni su se pojavili na pet, šest mjesta, a na najkritičnijem mjestu čitava cesta, u dužini od 50 metara, krenula je prema Drini. Padavine nam dosta otežavaju posao”, rekao je Pavlović.

On je potvrdio da saobraćaj nije u prekidu, ali da se odvija otežano.

Put od Foče do granice sa Crnom Gorom na Šćepan Polju, u dužini od oko 20 kilometara, decenijama je u lošem stanju i na pojedinim dijelovima više liči na seoski drum, nego na magistralu koja povezuje glavne gradove BiH i Crne Gore.

Na tom području postoji više od 20 rafting kampova, koji godinama željno iščekuju najavljenu gradnju brze ceste.

Predsjednik Udruženja raftera “Drina-Tara” Zravko Matović apelovao da nadležne službe hitno reaguju, jer postoji velika opasnost da klizišta progutaju put i dovedu do totalnog prekida saobraćaja.

“Po kategorizaciji to je magistralni put koji povezuje dvije zemlje i nadležni iz ' Puteva Srpske' morali bi hitno da izađu na teren, da se preduzmu sve mjere da ne bi došlo do ugrožavanja saobraćaja”, rekao je Matović.

On je naveo da su bujice odnijele i dio novog puta od Huma prema Brštenovici, desnom obalom rijeke Tare, koji se naslanja na put prema Šćepan Polju, te da će rafteri zajedno sa opštinskim službama sanirati ta oštećenja.

Na magistralnom putu Foča-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za vozila preko 16 tona nosivosti, pa ga teretna vozila koriste kada su prazna, najčešće na povratku iz Crne Gore.

Saobraćajna policija u Foči upozorila je vozače teretnih vozila da, zbog pojave odrona, ne koriste ovaj put, a svim ostalim preporučila poseban oprez pri vožnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana