Више клизишта угрозило саобраћај на путу према Шћепан Пољу

Срна
Више клизишта угрозило саобраћај на путу према Шћепан Пољу

ФОЧА - Усљед обилних падавина и топљења снијега покренуло се више клизишта на магистралном путу од Фоче према Шћепан Пољу, на дионици пута Сарајево-Подгорица, која пријете да прекину саобраћај.

У предузећу “Србињепутеви”, које је надлежно за одржаванје ове магистрале, је речено да на више мјеста земља клизи и изнад и испод пута, пријетећи да коловоз потпуно однесе према ријеци Дрини.

Директор овог предузећа Недељко Павловић рекао је да су машине на терену и да уклањају земљу са коловоза, тако да се саобраћај одвија успорено, уз велики опрез.

Он је појаснио да су се усљед топљења снијега покренуле подземне воде, те да ће се морати сачекати да се временске прилике стабилизују, након чега ће бити потребно насути нову земљану подлогу.

“Одрони су се појавили на пет, шест мјеста, а на најкритичнијем мјесту читава цеста, у дужини од 50 метара, кренула је према Дрини. Падавине нам доста отежавају посао”, рекао је Павловић.

Он је потврдио да саобраћај није у прекиду, али да се одвија отежано.

Пут од Фоче до границе са Црном Гором на Шћепан Пољу, у дужини од око 20 километара, деценијама је у лошем стању и на појединим дијеловима више личи на сеоски друм, него на магистралу која повезује главне градове БиХ и Црне Горе.

На том подручју постоји више од 20 рафтинг кампова, који годинама жељно ишчекују најављену градњу брзе цесте.

Предсједник Удружења рафтера “Дрина-Тара” Зравко Матовић апеловао да надлежне службе хитно реагују, јер постоји велика опасност да клизишта прогутају пут и доведу до тоталног прекида саобраћаја.

“По категоризацији то је магистрални пут који повезује двије земље и надлежни из ' Путева Српске' морали би хитно да изађу на терен, да се предузму све мјере да не би дошло до угрожавања саобраћаја”, рекао је Матовић.

Он је навео да су бујице однијеле и дио новог пута од Хума према Брштеновици, десном обалом ријеке Таре, који се наслања на пут према Шћепан Пољу, те да ће рафтери заједно са општинским службама санирати та оштећења.

На магистралном путу Фоча-Шћепан Поље забрањен је саобраћај за возила преко 16 тона носивости, па га теретна возила користе када су празна, најчешће на повратку из Црне Горе.

Саобраћајна полиција у Фочи упозорила је возаче теретних возила да, због појаве одрона, не користе овај пут, а свим осталим препоручила посебан опрез при вожњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана