Urbana poljoprivreda nada za punije amfiteatre

Danijela Bajić
Urbana poljoprivreda nada za punije amfiteatre

BANjALUKA - Univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu u idućoj akademskoj godini planirali su da upišu ukupno 4.660 brucoša, a novi studijski programi i smjerovi, poput turizmologije te digitalne i urbane poljoprivrede, nada su za punije amfiteatre.

Prijedlogom upisnih kvota za akademsku 2023/2024. godinu fakulteti banjalučkog Univerziteta planirali su 2.723 indeksa za buduće brucoše, dok je Univerzitet u Istočnom Sarajevu na jesen predvidio 1.937 mjesta. Predložene upisne kvote su na gotovo istom nivou kao lani, a konačnu odluku o broju studenata koji će biti upisani na oba javna univerziteta u idućem periodu donijeće Vlada RS.

Banjalučki Univerzitet predložio je resornom ministarstvu da se 1.959 studenata finansira iz budžeta, dok su za strane studente planirali 300 indeksa. Svršenim srednjoškolcima na raspolaganju bi moglo biti 384 mjesta na samofinansiranju i 80 za vanredno školovanje.

- Najviše brucoša planirano je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci i to 2.214, te Medicinskom fakultetu gdje mjesta ima za 575 kandidata - istakli su na banjalučkom Univerzitetu, koji u novoj akademskoj godini pokreće više studijskih programa.

Za sada su, kako su naglasili, početnu akreditaciju dobili studijski program geografija na Prirodno-matematičkom fakultetu.

- Izlazni profili za geografiju su diplomirani profesor geografije, zatim diplomirani geograf - geografski informacioni sistemi i turizmolog - rekli su na banjalučkom Univerzitetu.

Dodali su da je akreditovan i studijski program drugog ciklusa studija bezbjednost i kriminalistika na Fakultetu bezbjednosnih nauka, te studijski program inženjerstvo zaštite životne sredine na prvom ciklusu studija na Rudarskom fakultetu, a na početku ovog procesa je još nekoliko novih studijskih programa.

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao je za “Glas” da su zadržali upisne kvote na nivou prošlogodišnjih kad su u pitanju domaći studenti.

- Novina je što ćemo ove godine proširiti kvotu za studije medicine na engleskom jeziku za 100 studenata. Plan je, takođe, da proširimo kvote za studije dentalne medicine i farmacije za po 50 studenata. Osim toga, razgovaramo još o studijskom programu sestrinstva za koju su Indijci posebno zainteresovani - kazao je Škrbić.

Prodekan za nastavu na PMF-u u Banjaluci Radoslav Dekić kaže da polaže nadu da će novi studijski programi privući veći broj brucoša.

- Na osnovu istraživanja tržišta odlučili smo da pokrenemo, između ostalog, i turizmologiju kao jedno od atraktivnijih poziva - rekao je Dekić.

Prijedlog upisnih kvota sačinio je i Univerzitet u Istočnom Sarajevu, prema kojem na fakultetima ove visokoškolske ustanove mjesta ima za 1.937 brucoša, od čega je 1.302 planirano na budžetu, 244 na samofinansiranju te 139 vanredna i 252 strana studenta.

Prema riječima prorektora za nastavu i studentska pitanja na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Vladimira Vladičića, najviše mjesta za brucoše planirano je na Filozofskom fakultetu Pale i to 426, a najmanje na Likovnoj akademiji u Trebinju, gdje je predložen upis 16 kandidata.

Što se tiče novih studijskih programa, Vladičić je podsjetio da je planirana stomatologija na engleskom jeziku na Medicinskom fakultetu i vokalno-instrumentalni studijski program na ruskom jeziku na Muzičkoj akademiji.

- Takođe, u postupku početne akreditacije su i inovirani studijski programi na Saobraćajnom i Poljoprivrednom fakultetu. Predviđeno je uvođenje novih smjerova i to računarske i informacione tehnologije na studijskom programu Saobraćaj, dok je na studijskom programu Poljoprivreda planirana digitalna poljoprivreda i urbana poljoprivreda - naglasio je Vladičić.

Prijemni ispit

Konkurs za upis nove generacije studenata na javnim univerzitetima biće objavljen 7. juna, dok je polaganje prijemnog ispita predviđeno za 26. juni.

Akademskim kalendarom planirano je da prijem dokumenata za upis studenata u akademskoj 2023/2024. godini bude od 19. do 23. juna, a upis primljenih kandidata planiran je od 3. do 7. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana