Урбана пољопривреда нада за пуније амфитеатре

Данијела Бајић
Урбана пољопривреда нада за пуније амфитеатре

БАЊАЛУКА - Универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву у идућој академској години планирали су да упишу укупно 4.660 бруцоша, а нови студијски програми и смјерови, попут туризмологије те дигиталне и урбане пољопривреде, нада су за пуније амфитеатре.

Приједлогом уписних квота за академску 2023/2024. годину факултети бањалучког Универзитета планирали су 2.723 индекса за будуће бруцоше, док је Универзитет у Источном Сарајеву на јесен предвидио 1.937 мјеста. Предложене уписне квоте су на готово истом нивоу као лани, а коначну одлуку о броју студената који ће бити уписани на оба јавна универзитета у идућем периоду донијеће Влада РС.

Бањалучки Универзитет предложио је ресорном министарству да се 1.959 студената финансира из буџета, док су за стране студенте планирали 300 индекса. Свршеним средњошколцима на располагању би могло бити 384 мјеста на самофинансирању и 80 за ванредно школовање.

- Највише бруцоша планирано је на Природно-математичком факултету у Бањалуци и то 2.214, те Медицинском факултету гдје мјеста има за 575 кандидата - истакли су на бањалучком Универзитету, који у новој академској години покреће више студијских програма.

За сада су, како су нагласили, почетну акредитацију добили студијски програм географија на Природно-математичком факултету.

- Излазни профили за географију су дипломирани професор географије, затим дипломирани географ - географски информациони системи и туризмолог - рекли су на бањалучком Универзитету.

Додали су да је акредитован и студијски програм другог циклуса студија безбједност и криминалистика на Факултету безбједносних наука, те студијски програм инжењерство заштите животне средине на првом циклусу студија на Рударском факултету, а на почетку овог процеса је још неколико нових студијских програма.

Декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић рекао је за “Глас” да су задржали уписне квоте на нивоу прошлогодишњих кад су у питању домаћи студенти.

- Новина је што ћемо ове године проширити квоту за студије медицине на енглеском језику за 100 студената. План је, такође, да проширимо квоте за студије денталне медицине и фармације за по 50 студената. Осим тога, разговарамо још о студијском програму сестринства за коју су Индијци посебно заинтересовани - казао је Шкрбић.

Продекан за наставу на ПМФ-у у Бањалуци Радослав Декић каже да полаже наду да ће нови студијски програми привући већи број бруцоша.

- На основу истраживања тржишта одлучили смо да покренемо, између осталог, и туризмологију као једно од атрактивнијих позива - рекао је Декић.

Приједлог уписних квота сачинио је и Универзитет у Источном Сарајеву, према којем на факултетима ове високошколске установе мјеста има за 1.937 бруцоша, од чега је 1.302 планирано на буџету, 244 на самофинансирању те 139 ванредна и 252 страна студента.

Према ријечима проректора за наставу и студентска питања на Универзитету у Источном Сарајеву Владимира Владичића, највише мјеста за бруцоше планирано је на Филозофском факултету Пале и то 426, а најмање на Ликовној академији у Требињу, гдје је предложен упис 16 кандидата.

Што се тиче нових студијских програма, Владичић је подсјетио да је планирана стоматологија на енглеском језику на Медицинском факултету и вокално-инструментални студијски програм на руском језику на Музичкој академији.

- Такође, у поступку почетне акредитације су и иновирани студијски програми на Саобраћајном и Пољопривредном факултету. Предвиђено је увођење нових смјерова и то рачунарске и информационе технологије на студијском програму Саобраћај, док је на студијском програму Пољопривреда планирана дигитална пољопривреда и урбана пољопривреда - нагласио је Владичић.

Пријемни испит

Конкурс за упис нове генерације студената на јавним универзитетима биће објављен 7. јуна, док је полагање пријемног испита предвиђено за 26. јуни.

Академским календаром планирано је да пријем докумената за упис студената у академској 2023/2024. години буде од 19. до 23. јуна, а упис примљених кандидата планиран је од 3. до 7. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана