UKC RS tuguje zbog smrti mladog ljekara Marka Pekije: Mnoge živote spasao, ali svoju bitku nije dobio

Milijana Latinović
UKC RS tuguje zbog smrti mladog ljekara Marka Pekije: Mnoge živote spasao, ali svoju bitku nije dobio

BANjALUKA - Korona nam je uzela vrhunskog ljekara, stručnjaka i druga, našeg doktora Marka Pekiju. Svi smo tužni i u nevjerici. Iščekivali smo dobre vijesti i njegov povratak iz Ljubljane, ali je bolest bila jača.

Rekao je to za “Glas Srpske” generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS Vlado Đajić naglasivši da niko u toj zdravstvenoj ustanovi juče nije mogao sakriti tugu i suze, te da je smrt mladog ljekara nenadoknadiv gubitak za UKC.

- Bili smo svjesni težine situacije, ali smo očekivali lijepe vijesti iz Ljubljane, gdje je naš kolega bio na liječenju, i nadali se da će nam se vratiti živ i zdrav. Kolege sa kojima je radio ovdje na klinici nisu mogle više da izdrže taj pritisak da ga gledaju u teškom stanju, a ne mogu da mu pomognu, zato smo ga poslali u najbolju kliniku u Sloveniju. Nadali smo se najboljem - ispričao je Đajić.

Istakao je da je UKC zavijen u crno i podsjetio da je bitku sa virusom korona u aprilu izgubio i ljekar Dragan Vojvodić. Đajić je kazao da je iza doktora Pekije ostalo dvoje djece i supruga koja je u drugom stanju.

- Sudbina se na najtužniji način poigrala sa ovom porodicom. Doktoru Pekiji je otac poginuo na ratištu u 37. godini života. Ovom tužnom pričom demantovani su svi oni koji ne vjeruju da virus korona postoji i koji ne poštuju mjere i sve nas dovode u opasnost - kazao je Đajić.

Dodao je da ljekari već mjesecima čine sve da spasu zaražene, ali da im ponestaje snage i da i sami dolaze u opasnost zbog neodgovornih pojedinaca.

- Još dvojica ljekara su u teškom stanju, jedan sa UKC-a, a drugi iz Doboja. Uprkos svim mjerama prevencije, zarazili su se na svom radnom mjestu spasavajući živote. Molim narod da počne da se pridržava mjera. Koliko nas još treba da umre da bi shvatili da virus korona postoji i da se potrebno čuvati kako bi i nama omogućili da radimo svoj posao - poručio je Đajić.

Iz UKC-a juče su saopštili da je doktor Marko Pekija (37) radio u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane, zbrinjavajući najkritičnije pacijente i spasavajući brojne živote, ali, nažalost, bitku protiv nevidljivog neprijatelja nije dobio. Nakon više od mjesec dana borbe preminuo je 13. septembra.

- Ljekari, osoblje i svi zaposleni u našoj ustanovi imali su privilegiju što su poznavali uvaženog mladog ljekara, te što su imali priliku da s njim sarađuju. Bio je vrhunski profesionalac, pun etike i entuzijazma, pred kojim je bila blistava karijera - istakli su iz UKC-a.

Pekija je rođen 8. septembra 1983. godine u Banjaluci. Medicinski fakultet u Banjaluci završio je 2013. godine, gdje je i stekao zvanje doktora medicine. Svoju profesionalnu karijeru je započeo u Domu zdravlja Prijedor. U Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a zasnovao je radni odnos 1. marta 2019. godine, gdje je dobio specijalizaciju iz oblasti pulmologije.

Izražavajući saučešće porodici, u UKC-u su naveli da će komemorativna sjednica povodom smrti doktora Pekije biti održana sutra u deset časova u UKC-u.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana