УКЦ РС тугује због смрти младог љекара Марка Пекије: Многе животе спасао, али своју битку није добио

Милијана Латиновић
УКЦ РС тугује због смрти младог љекара Марка Пекије: Многе животе спасао, али своју битку није добио

БАЊАЛУКА - Корона нам је узела врхунског љекара, стручњака и друга, нашег доктора Марка Пекију. Сви смо тужни и у невјерици. Ишчекивали смо добре вијести и његов повратак из Љубљане, али је болест била јача.

Рекао је то за “Глас Српске” генерални директор Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС Владо Ђајић нагласивши да нико у тој здравственој установи јуче није могао сакрити тугу и сузе, те да је смрт младог љекара ненадокнадив губитак за УКЦ.

- Били смо свјесни тежине ситуације, али смо очекивали лијепе вијести из Љубљане, гдје је наш колега био на лијечењу, и надали се да ће нам се вратити жив и здрав. Колеге са којима је радио овдје на клиници нису могле више да издрже тај притисак да га гледају у тешком стању, а не могу да му помогну, зато смо га послали у најбољу клинику у Словенију. Надали смо се најбољем - испричао је Ђајић.

Истакао је да је УКЦ завијен у црно и подсјетио да је битку са вирусом корона у априлу изгубио и љекар Драган Војводић. Ђајић је казао да је иза доктора Пекије остало двоје дјеце и супруга која је у другом стању.

- Судбина се на најтужнији начин поиграла са овом породицом. Доктору Пекији је отац погинуо на ратишту у 37. години живота. Овом тужном причом демантовани су сви они који не вјерују да вирус корона постоји и који не поштују мјере и све нас доводе у опасност - казао је Ђајић.

Додао је да љекари већ мјесецима чине све да спасу заражене, али да им понестаје снаге и да и сами долазе у опасност због неодговорних појединаца.

- Још двојица љекара су у тешком стању, један са УКЦ-а, а други из Добоја. Упркос свим мјерама превенције, заразили су се на свом радном мјесту спасавајући животе. Молим народ да почне да се придржава мјера. Колико нас још треба да умре да би схватили да вирус корона постоји и да се потребно чувати како би и нама омогућили да радимо свој посао - поручио је Ђајић.

Из УКЦ-а јуче су саопштили да је доктор Марко Пекија (37) радио у Клиници интензивне медицине за нехируршке гране, збрињавајући најкритичније пацијенте и спасавајући бројне животе, али, нажалост, битку против невидљивог непријатеља није добио. Након више од мјесец дана борбе преминуо је 13. септембра.

- Љекари, особље и сви запослени у нашој установи имали су привилегију што су познавали уваженог младог љекара, те што су имали прилику да с њим сарађују. Био је врхунски професионалац, пун етике и ентузијазма, пред којим је била блистава каријера - истакли су из УКЦ-а.

Пекија је рођен 8. септембра 1983. године у Бањалуци. Медицински факултет у Бањалуци завршио је 2013. године, гдје је и стекао звање доктора медицине. Своју професионалну каријеру је започео у Дому здравља Приједор. У Клиници интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ-а засновао је радни однос 1. марта 2019. године, гдје је добио специјализацију из области пулмологије.

Изражавајући саучешће породици, у УКЦ-у су навели да ће комеморативна сједница поводом смрти доктора Пекије бити одржана сутра у десет часова у УКЦ-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана