U policiji se trijeznilo više od hiljadu vozača

Miloš Vasiljević
U policiji se trijeznilo više od hiljadu vozača

BANjALUKA - Pripadnici MUP-a Republike Srpske su za prvih pet mjeseci ove godine kaznili 7.130 pijanih vozača, od kojih je skoro svaki sedmi zbog prekomjerne količine alkohola u krvi završio na triježnjenju u policiji.

Kako su za “Glas” naveli iz MUP-a, od 1. januara do kraja maja kod 1.034 vozača je utvrđena količina alkohola u krvi iznad 1,5 g/kg.

- Vozača kod kojeg se utvrdi količina alkohola u krvi veća od 1,5 g/kg ili koji odbije testiranje, a pokazuje znake promjena u ponašanju izazvane dejstvom alkohola, ovlašćeno lice će zadržati do otrežnjenja, a najduže 12 sati - kazali su iz MUP-a.

Prema njihovim podacima, najviše pijanih vozača u istom periodu “uhvaćeno” je na području Policijske uprave Banjaluka, odnosno 1.778.

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske Milija Radović kaže za “Glas” da je alkohol najčešći uzrok saobraćajki.

- Vožnja pod uticajem alkohola i dalje je, uprkos pojačanim kontrolama i preventivnim kampanjama, veoma prisutna, što pokazuju i indikatori koje mjeri Agencija za bezbjednost saobraćaja u saradnji sa MUP-om - rekao je Radović.

Naglašava da i najmanje količine alkohola mogu biti kobne.

- Čak i jedna čašica ima uticaj, a da ne pričamo o onim nesavjesnim vozačima koji završe na otrežnjenju. Kod njih nastaje potpuna nesposobnost za upravljanje motornim vozilom. Čak i manje količine alkohola dovode do euforije, lažnog samopouzdanja, ljudi misle da mogu i ono što ne mogu, brže voze, pretiču i gdje je zabranjeno i sve to vodi ka saobraćajnim nesrećama - rekao je Radović.

Mladi

Milija Radović ističe da istraživanja pokazuju da su mladi koji voze pod uticajem alkohola naročito opasni u saobraćaju.

- Najrizičniji su vozači sa od šest do deset godina vozačkog staža, naredna opasna kategorija je od tri do šest, a manje rizične su one kategorije vozača koji imaju vozačku dozvolu više od deset godina, ali i one do tri godine. Početnici se prvih godine paze, čuvaju, voze oprezno, poštuju saobraćajne propise, a već nakon četiri-pet godina dolazi do opuštanja, a uz alkohol tek nastaje problem - kategoričan je Radović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana