У полицији се тријезнило више од хиљаду возача

Милош Васиљевић
У полицији се тријезнило више од хиљаду возача

БАЊАЛУКА - Припадници МУП-а Републике Српске су за првих пет мјесеци ове године казнили 7.130 пијаних возача, од којих је скоро сваки седми због прекомјерне количине алкохола у крви завршио на тријежњењу у полицији.

Како су за “Глас” навели из МУП-а, од 1. јануара до краја маја код 1.034 возача је утврђена количина алкохола у крви изнад 1,5 г/кг.

- Возача код којег се утврди количина алкохола у крви већа од 1,5 г/кг или који одбије тестирање, а показује знаке промјена у понашању изазване дејством алкохола, овлашћено лице ће задржати до отрежњења, а најдуже 12 сати - казали су из МУП-а.

Према њиховим подацима, највише пијаних возача у истом периоду “ухваћено” је на подручју Полицијске управе Бањалука, односно 1.778.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја Српске Милија Радовић каже за “Глас” да је алкохол најчешћи узрок саобраћајки.

- Вожња под утицајем алкохола и даље је, упркос појачаним контролама и превентивним кампањама, веома присутна, што показују и индикатори које мјери Агенција за безбједност саобраћаја у сарадњи са МУП-ом - рекао је Радовић.

Наглашава да и најмање количине алкохола могу бити кобне.

- Чак и једна чашица има утицај, а да не причамо о оним несавјесним возачима који заврше на отрежњењу. Код њих настаје потпуна неспособност за управљање моторним возилом. Чак и мање количине алкохола доводе до еуфорије, лажног самопоуздања, људи мисле да могу и оно што не могу, брже возе, претичу и гдје је забрањено и све то води ка саобраћајним несрећама - рекао је Радовић.

Млади

Милија Радовић истиче да истраживања показују да су млади који возе под утицајем алкохола нарочито опасни у саобраћају.

- Најризичнији су возачи са од шест до десет година возачког стажа, наредна опасна категорија је од три до шест, а мање ризичне су оне категорије возача који имају возачку дозволу више од десет година, али и оне до три године. Почетници се првих године пазе, чувају, возе опрезно, поштују саобраћајне прописе, а већ након четири-пет година долази до опуштања, а уз алкохол тек настаје проблем - категоричан је Радовић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана