Мађари оживљавају велики пројекат у Градишци

Анита Јанковић Речевић
Мађари оживљавају велики пројекат у Градишци

ГРАДИШКА - Делегација Мађарске преузела је техничку документацију за пројекат пречишћавања отпадних вода и обишла локације будућих градилишта, а датум почетка радова зависиће од даљих договора Бањалуке и Будимпеште.

У питању је један од четири инфраструктурна пројекта која су обустављена на подручју Републике Српске, након што се прошлог љета, из политичких разлога, повукла Њемачка развојна банка (КфЊ).

Да реализацију пројекта преузму Мађари договориле су владе Српске и Мађарске током посјете делегације те земље у априлу ове године.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић за “Глас” је рекао да се започело са конкретизацијом договореног.

- Представници Владе Мађарске, министарства финансија те земље и неколико њихових компанија прије десетак дана су посјетили Градишку како би разгледали терен и утврдили о коликом обиму посла се ради. Преузели су и техничку документацију, а сада чекамо нови договор влада Српске и Мађарске, министарства финансија двије земље и процедура  које би требало да се спроведу да се дође до извођача радова - рекао је Аџић. 

Када започне реализација, Аџић очекује да радови трају око три године.

- Ријеч је о великом пројекту који ће обухватити реконструкцију и надоградњу примарне канализационе мреже, изградњу 30 километара секундарне мреже, као и изградњу главног градског пречистача. Тиме ћемо ријешити питање прикупљања и пречишћавања отпадних вода  на простору града што ће побољшати услове живота наших грађана и привредника, сачуваће комплетну екологију, нарочито флору и фауну Саве јер ће све отпадне воде које улазе у ријеку бити пречишћене - појаснио је Аџић.

Вриједност гранта који је Градишка добила за овај пројекат још 2018. године, прича Аџић, износио је око 16 милиона евра, од чега се 11 милиона евра односило на њемачку банку, а четири милиона на Швајцарски државни секретаријат за економски развој.

- Током прве процјене вриједности, дакле крајем 2018. године, то је било око 16 милиона евра али због повећања цијена, услова привређивања и скока инфлације вриједност пројекта је сада око 32 милиона евра и то је износ који су преузели Мађари - нагласио је Аџић.

Додао је да је Градишка веома примамљива страним инвеститорима те да ће реализација овог пројекта у још већој мјери побољшати услове за отварање и реализацију нових развојних пројеката у привреди.

- Увјерен сам да ће још више привредника из Градишке, Српске и иностранства жељети да овдје ради и послује. Идуће седмице у госте нам стижу представници једне аустријске компаније која је заинтересована за инвестирање на простору Нове Тополе - најавио је први човјек Градишке.

Кружни ток

Зоран Аџић каже да је динамика радова на градилишту кружне раскрснице “Јабука”, на самом улазу у град, на недопустиво ниском нивоу те да се нада да ће “Путеви РС” притиснути извођача да убрза посао.

- Град је своје обавезе завршио на вријеме, али извођач радова којег су изабрали “Путеви РС” касни са радовима. Надам се да ће до почетка јула све бити готово, али ако се овако настави питање је да ли ће тај рок бити испоштован. Та кружна раскрсница осим што ће уљепшати град и допринијети већој функционалности саобраћаја, пуни смисао добиће када се отвори брза саобраћајница до аутопута Загреб - Београд - рекао је Аџић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана