U penziju ispraćen svaki osmi radnik

Milijana Latinović
U penziju ispraćen svaki osmi radnik

Banjaluka - Od ukupnog broja radnika iz propalih preduzeća kojima je Vlada RS kroz Program socijalnog zbrinjavanja uplatila doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, svaki osmi do sada je stekao pravo da ode u zasluženu penziju.

Prema podacima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS, od 2004. do 2018. godine kroz taj program zbrinuto je ukupno 61.995 radnika iz 421 preduzeća, s tim što nisu svi još stekli uslove za starosnu penziju.

Od tog broja, kako kažu u Fondu PIO, pravo na starosnu penziju ostvarilo je 7.314 radnika nakon što su firme u kojima su radili otišle u stečaj ili likvidaciju ili su privatizovane.

- Uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje se odobrava za sve radnike određenog preduzeća, bez obzira na to kada će ostvariti pravo na penziju, dok se putem javnog poziva rješavaju radnici kojima je ta uplata neophodna kako bi u toj godini ostvarili pravo na penziju - pojasnili su u Fondu PIO. Dodaju da je za socijalno zbrinjavanje radnika za 14 godina uplaćeno više od 188,38 miliona maraka.

- Budžetom za ovu godinu za te namjene je planirano 5,4 miliona, a do sada je uplaćeno 1,68 miliona KM - naveli su u Fondu PIO za “Glas Srpske”.

Dodaju da se u skladu sa javnim pozivom koji se raspisuje svake godine novac odobrava za radnike bivših državnih preduzeća, akcionarskih društava u većinskom vlasništvu Republike i zemljoradničkih zadruga.

- Najviše uplata doprinosa odobreno je za radnike firme “Novoteks” Trebinje, i to za 1.485 zaposlenih i za 1.690 radnika Fabrike glinice “Birač” - naveli su u Fondu PIO.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić ističe za “Glas Srpske” da su se uspjeli izboriti da se radnicima iz propalih preduzeća iz budžeta Srpske uveže radni staž kako bi mogli ostvariti svoja prava.

- Međutim, to traje veoma dugo i još oko 11.000 radnika čeka na uplatu doprinosa. Uspjeli smo se izboriti za to da se radnicima koji ostvare uslove za penziju uplate doprinosi koji nedostaju - rekla je Mišićeva i dodala da se procjenjuje da bi za izmirenje obaveza prema tim radnicima trebalo još oko 30 miliona maraka. Istakla je da Sindikat apeluje na Vladu RS da se taj posao konačno privede kraju jer je nepravedno da ti radnici, koji ni za šta nisu krivi, godinama čekaju da njihova prava budu ispoštovana.

Preduzeća

U Fondu PIO kažu da je u nekoliko preduzeća u proteklom periodu u potpunosti završeno socijalno zbrinjavanje radnika. Prema njihovim podacima, doprinosi su uplaćeni za 48 radnika banjalučkog preduzeća “UNIS”, 94 zaposlena u “Čajavec telekomunikacije i elektroni” Banjaluka, te 93 radnika u banjalučkoj firmi “Čajavec mjerno detektorski uređaji”. Osim toga, doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje uplaćeni su i za 327 zaposlenih preduzeća “Omar” iz Kneževa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana