У пензију испраћен сваки осми радник

Милијана Латиновић
У пензију испраћен сваки осми радник

Бањалука - Од укупног броја радника из пропалих предузећа којима је Влада РС кроз Програм социјалног збрињавања уплатила доприносе за пензијско и инвалидско осигурање, сваки осми до сада је стекао право да оде у заслужену пензију.

Према подацима Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС, од 2004. до 2018. године кроз тај програм збринуто је укупно 61.995 радника из 421 предузећа, с тим што нису сви још стекли услове за старосну пензију.

Од тог броја, како кажу у Фонду ПИО, право на старосну пензију остварило је 7.314 радника након што су фирме у којима су радили отишле у стечај или ликвидацију или су приватизоване.

- Уплата доприноса за пензијско и инвалидско осигурање се одобрава за све раднике одређеног предузећа, без обзира на то када ће остварити право на пензију, док се путем јавног позива рјешавају радници којима је та уплата неопходна како би у тој години остварили право на пензију - појаснили су у Фонду ПИО. Додају да је за социјално збрињавање радника за 14 година уплаћено више од 188,38 милиона марака.

- Буџетом за ову годину за те намјене је планирано 5,4 милиона, а до сада је уплаћено 1,68 милиона КМ - навели су у Фонду ПИО за “Глас Српске”.

Додају да се у складу са јавним позивом који се расписује сваке године новац одобрава за раднике бивших државних предузећа, акционарских друштава у већинском власништву Републике и земљорадничких задруга.

- Највише уплата доприноса одобрено је за раднике фирме “Новотекс” Требиње, и то за 1.485 запослених и за 1.690 радника Фабрике глинице “Бирач” - навели су у Фонду ПИО.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић истиче за “Глас Српске” да су се успјели изборити да се радницима из пропалих предузећа из буџета Српске увеже радни стаж како би могли остварити своја права.

- Међутим, то траје веома дуго и још око 11.000 радника чека на уплату доприноса. Успјели смо се изборити за то да се радницима који остваре услове за пензију уплате доприноси који недостају - рекла је Мишићева и додала да се процјењује да би за измирење обавеза према тим радницима требало још око 30 милиона марака. Истакла је да Синдикат апелује на Владу РС да се тај посао коначно приведе крају јер је неправедно да ти радници, који ни за шта нису криви, годинама чекају да њихова права буду испоштована.

Предузећа

У Фонду ПИО кажу да је у неколико предузећа у протеклом периоду у потпуности завршено социјално збрињавање радника. Према њиховим подацима, доприноси су уплаћени за 48 радника бањалучког предузећа “УНИС”, 94 запослена у “Чајавец телекомуникације и електрони” Бањалука, те 93 радника у бањалучкој фирми “Чајавец мјерно детекторски уређаји”. Осим тога, доприноси за пензијско и инвалидско осигурање уплаћени су и за 327 запослених предузећа “Омар” из Кнежева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана