U januaru pokrivenost uvoza izvozom 93 odsto

Srna
U januaru pokrivenost uvoza izvozom 93 odsto

BANjALUKA - Republika Srpska je u januaru u spoljnotrgovinskom poslovanju sa inostranstvom ostvarila ukupan obim robne razmjene nešto veći od 338 miliona dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 93,1 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Vrijednost ostvarenog izvoza u januaru bila je približno 163 miliona dolara, što je više za 14,3 odsto, dok je ostvareni uvoz od 175,07 miliona dolara veći za 2,7 odsto u odnosu na januar prošle godine.

Najznačajniji spoljnotrgovinski partneri u januaru bili su Italija, sa kojom je Srpska ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene od 48,1 milion dolara, zatim Srbija i Slovenija.

U poslovanju sa EU Srpska je ostvarila izvoz od 125,18 miliona dolara ili više za 17,1 odsto, te uvoz od 104,3 miliona dolara ili za 4,3 odsto više nego u januaru prošle godine.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da podaci statistike govore o dobrom početku godine u spoljnotrgovinskom poslovanju Republike Srpske, među kojima je navela vrlo visoki procenat pokrivenosti uvoza izvozom.

Ona je navela i suficit u poslovanju sa EU, ostvaren prvenstveno značajnijim suficitom u poslovanju sa zemljama članicama Unije koje su bitni partneri Srpskoj kao što su Njemačka, Italija, Hrvatska, Slovenija.

“Ako se nastavi i održi takva dinamika i u narednom periodu, to je jak potencijalni osnov da Srpska u poslovanju sa EU, sa kojom ima oko 67 odsto od ukupnog spoljnotrgovinskog obima razmjene, ovu godinu završi sa suficitom”, naglasila je Stojadinovićeva.

Ona je podsjetila da je Republika Srpska više godina prije pojave virusa korona imala suficit u poslovanju sa EU, koji je imao uzlazni trend.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana