У јануару покривеност увоза извозом 93 одсто

Срна
У јануару покривеност увоза извозом 93 одсто

БАЊАЛУКА - Република Српска је у јануару у спољнотрговинском пословању са иностранством остварила укупан обим робне размјене нешто већи од 338 милиона долара, док је покривеност увоза извозом била 93,1 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.

Вриједност оствареног извоза у јануару била је приближно 163 милиона долара, што је више за 14,3 одсто, док је остварени увоз од 175,07 милиона долара већи за 2,7 одсто у односу на јануар прошле године.

Најзначајнији спољнотрговински партнери у јануару били су Италија, са којом је Српска остварила укупан обим спољнотрговинске размјене од 48,1 милион долара, затим Србија и Словенија.

У пословању са ЕУ Српска је остварила извоз од 125,18 милиона долара или више за 17,1 одсто, те увоз од 104,3 милиона долара или за 4,3 одсто више него у јануару прошле године.

Економиста Ђурђица Стојадиновић рекла је Срни да подаци статистике говоре о добром почетку године у спољнотрговинском пословању Републике Српске, међу којима је навела врло високи проценат покривености увоза извозом.

Она је навела и суфицит у пословању са ЕУ, остварен првенствено значајнијим суфицитом у пословању са земљама чланицама Уније које су битни партнери Српској као што су Њемачка, Италија, Хрватска, Словенија.

“Ако се настави и одржи таква динамика и у наредном периоду, то је јак потенцијални основ да Српска у пословању са ЕУ, са којом има око 67 одсто од укупног спољнотрговинског обима размјене, ову годину заврши са суфицитом”, нагласила је Стојадиновићева.

Она је подсјетила да је Република Српска више година прије појаве вируса корона имала суфицит у пословању са ЕУ, који је имао узлазни тренд.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана