Trebinje: Dokumentarni film i predavanje o ruskoj emigraciji

Srna
Trebinje: Dokumentarni film i predavanje o ruskoj emigraciji

TREBINjE - Malo je poznato da je ruska emigracija imala u Bileći vojnu školu, dok je u Trebinju priliv ruskih emigranata bio individualan ili u manjim grupama, izjavio je autor predavanja o djelovanju ruske emigracije u Hercegovini Dejan Puhalo.

Djelovanje ruske emigracije u Hercegovini i njihov uticaj na društveni razvoj i organizaciju ovog prostora večeras je predstavljen u Muzeju Hercegovine u Trebinju kroz predavanje i dokumentarni film Dejana Puhala, inače prostornog planera.

Puhalo je rekao novinarima da je interesovanje za ovu temu proizašlo iz seminarskog rada na fakultetu, iz toga i detaljno istraživanje.

On navodi da je prve rezultate istraživanja sklopio u jednu cjelinu diplomskim radom i dokumentarnim filmom “Ruska emigracija u Kraljevini Jugoslaviji početkom dvadesetog vijeka”, koji je snimio.

Puhalo ističe da je kroz večerašnji dokumentarni film i predavanje predstavljen jedan dio djelovanja ruske emigracije u Kraljevini Jugoslaviji, ali i u istočnoj Hercegovini.

“Zabilježeni su tragovi ruskih monaha u manastiru Duži. Dosadašnji izvori kažu da je kozačka jedinica djelovala u urbanom dijelu Trebinja, ali su potrebna još detaljnija istraživanja koja će potvrditi uticaj ruskih emigranata na izgradnju objekata i uopšte arhitekturu”, naveo je Puhalo.

Direktor Turističke organizacije grada Trebinja koja je organizator večerašnjeg predavanja Marko Radić rekao je novinarima da je ovo veče interesantno i iz sfere turizma, zbog čega su večeras prisutni i licencirani turistički vodiči za turiste iz Rusije.

“Vjerujemo da će ovo biti interesantno veče, da ćemo ovdje naučiti i čuti neke nove stvari koje ćemo primijeniti kroz saradnju sa turistima iz Rusije, a dio ću i ja iskoristiti već 1. marta, jer imamo video-konferenciju sa kolegama iz Sankt Peterburga”, rekao je Radić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana