Требиње: Документарни филм и предавање о руској емиграцији

Срна
Требиње: Документарни филм и предавање о руској емиграцији

ТРЕБИЊЕ - Мало је познато да је руска емиграција имала у Билећи војну школу, док је у Требињу прилив руских емиграната био индивидуалан или у мањим групама, изјавио је аутор предавања о дјеловању руске емиграције у Херцеговини Дејан Пухало.

Дјеловање руске емиграције у Херцеговини и њихов утицај на друштвени развој и организацију овог простора вечерас је представљен у Музеју Херцеговине у Требињу кроз предавање и документарни филм Дејана Пухала, иначе просторног планера.

Пухало је рекао новинарима да је интересовање за ову тему произашло из семинарског рада на факултету, из тога и детаљно истраживање.

Он наводи да је прве резултате истраживања склопио у једну цјелину дипломским радом и документарним филмом “Руска емиграција у Краљевини Југославији почетком двадесетог вијека”, који је снимио.

Пухало истиче да је кроз вечерашњи документарни филм и предавање представљен један дио дјеловања руске емиграције у Краљевини Југославији, али и у источној Херцеговини.

“Забиљежени су трагови руских монаха у манастиру Дужи. Досадашњи извори кажу да је козачка јединица дјеловала у урбаном дијелу Требиња, али су потребна још детаљнија истраживања која ће потврдити утицај руских емиграната на изградњу објеката и уопште архитектуру”, навео је Пухало.

Директор Туристичке организације града Требиња која је организатор вечерашњег предавања Марко Радић рекао је новинарима да је ово вече интересантно и из сфере туризма, због чега су вечерас присутни и лиценцирани туристички водичи за туристе из Русије.

“Вјерујемо да ће ово бити интересантно вече, да ћемо овдје научити и чути неке нове ствари које ћемо примијенити кроз сарадњу са туристима из Русије, а дио ћу и ја искористити већ 1. марта, јер имамо видео-конференцију са колегама из Санкт Петербурга”, рекао је Радић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана