Tegeltija: Izgradnja toplane i turizam kao projekti "zelene ekonomije"

Srna
Tegeltija: Izgradnja toplane i turizam kao projekti "zelene ekonomije"

PALE - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je sa načelnikom Pala Boškom Jugovićem danas razgovarao o izgradnji toplane i razvoju turističkih potencijala, koji se u Evropi često nazivaju "zelenom ekonomijom" jer podrazumijevaju zaštitu životne sredine.

"Ovo su dva odlična projekta i Savjet ministara i ja kao predsjedavajući bićemo u funkciji ove lokalne zajednice", rekao je Tegeltija novinarima na Palama nakon što su on i ministar spoljne trgovine i ekonomskih poslova u Savjetu ministara Staša Košarac održali sastanak sa Jugovićem, a potom posjetili i Ski-centar "Ravna planina".

Tegeltija je naveo da je sa vlasnikom Ski-centra "Ravna planina" Veljkom Golijaninom razgovarao i ranije, dok je obavljao funkciju ministra finansija Republike Srpske, ali da tek sada vidi koliko je to bitan projekat.

"Odlična je poruka u trenucima kada se susrećemo sa velikim problemom pandemije virusa korona da imamo situaciju da se na jednom mjestu investira 50 miliona KM u smještajne kapacitete", istakao je Tegeltija, govoreći o započetoj izgradnji hotelsko-apartmanskog kompleksa na Ravnoj planini.

Prema njegovim riječima, od izuzetne je važnosti da se nastavi i izgradnjom gondole od Ravne planine ka Jahorini kako bi skijaši mogli da koriste staze na obje destinacije.

"Ono što je važno i o čemu smo razgovarali jeste priprema za predstojeću zimsku sezonu. Jasno je da su naši hotelijeri i naši ljudi zaduženi za staze spremni za turističku sezonu, ali oni sa velikom zebnjom očekuju kako će izgledati epidemiološka situacija i kako će dočekati svoje goste", dodao je predsjedavajući Savjeta ministara.

Tegeltija je ocijenio da je vrlo važno da zdravstveni radnici u BiH i svi skupa budu dobro pripremljeni za dolazeću zimsku turističku sezonu, bar onoliko kako je to bilo u Hrvatskoj gdje je omogućeno da se ljetnja turistička sezona održi na pristojnom nivou.

"Ja mislim da ćemo mi to uspjeti da uradimo za našu zimsku sezonu", istakao je Tegeltija.

On je podsjetio da je Savjet ministara danas donio odluku o izdvajanju 15 miliona za zdravstveni sektor u BiH, te da je planirano da u narednim mjesecima dio sredstava bude upućen turističkom sektoru koji je pretrpio ogromne štete zbog epidemije.

Predsjedavajući Savjeta ministara istakao je da, kada obilazi lokalne zajednice, ne dolazi da nameće bilo kakva rješenja već da razgovara, da vidi šta može da se pomogne i uradi.

"Svaka zemlja je bogata koliko je bogata njena lokalna zajednica, svaki uspjeh Pala je uspjeh Republike Srpske i BiH", poručio je Tegeltija.

On je rekao da je Ravna planina najljepše mjesto na kojem je dao izjavu medijima i da građani u BiH treba da se upoznaju sa prirodnim ljepotama i potencijalima ovog skijališta. 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana