Тегелтија: Изградња топлане и туризам као пројекти "зелене економије"

Срна
Тегелтија: Изградња топлане и туризам као пројекти "зелене економије"

ПАЛЕ - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да је са начелником Пала Бошком Југовићем данас разговарао о изградњи топлане и развоју туристичких потенцијала, који се у Европи често називају "зеленом економијом" јер подразумијевају заштиту животне средине.

"Ово су два одлична пројекта и Савјет министара и ја као предсједавајући бићемо у функцији ове локалне заједнице", рекао је Тегелтија новинарима на Палама након што су он и министар спољне трговине и економских послова у Савјету министара Сташа Кошарац одржали састанак са Југовићем, а потом посјетили и Ски-центар "Равна планина".

Тегелтија је навео да је са власником Ски-центра "Равна планина" Вељком Голијанином разговарао и раније, док је обављао функцију министра финансија Републике Српске, али да тек сада види колико је то битан пројекат.

"Одлична је порука у тренуцима када се сусрећемо са великим проблемом пандемије вируса корона да имамо ситуацију да се на једном мјесту инвестира 50 милиона КМ у смјештајне капацитете", истакао је Тегелтија, говорећи о започетој изградњи хотелско-апартманског комплекса на Равној планини.

Према његовим ријечима, од изузетне је важности да се настави и изградњом гондоле од Равне планине ка Јахорини како би скијаши могли да користе стазе на обје дестинације.

"Оно што је важно и о чему смо разговарали јесте припрема за предстојећу зимску сезону. Јасно је да су наши хотелијери и наши људи задужени за стазе спремни за туристичку сезону, али они са великом зебњом очекују како ће изгледати епидемиолошка ситуација и како ће дочекати своје госте", додао је предсједавајући Савјета министара.

Тегелтија је оцијенио да је врло важно да здравствени радници у БиХ и сви скупа буду добро припремљени за долазећу зимску туристичку сезону, бар онолико како је то било у Хрватској гдје је омогућено да се љетња туристичка сезона одржи на пристојном нивоу.

"Ја мислим да ћемо ми то успјети да урадимо за нашу зимску сезону", истакао је Тегелтија.

Он је подсјетио да је Савјет министара данас донио одлуку о издвајању 15 милиона за здравствени сектор у БиХ, те да је планирано да у наредним мјесецима дио средстава буде упућен туристичком сектору који је претрпио огромне штете због епидемије.

Предсједавајући Савјета министара истакао је да, када обилази локалне заједнице, не долази да намеће било каква рјешења већ да разговара, да види шта може да се помогне и уради.

"Свака земља је богата колико је богата њена локална заједница, сваки успјех Пала је успјех Републике Српске и БиХ", поручио је Тегелтија.

Он је рекао да је Равна планина најљепше мјесто на којем је дао изјаву медијима и да грађани у БиХ треба да се упознају са природним љепотама и потенцијалима овог скијалишта. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана