Svetosavska akademija u Skoplju: Srbija i Srpska dva roditelja svakog Srbina

Srna, Tanjug
Svetosavska akademija u Skoplju: Srbija i Srpska dva roditelja svakog Srbina

SKOPLjE - Izaslanik predsjednika Republike Srpske Radovan Kovačević izjavio je večeras na Svetosavskoj akademiji u Skoplju da su Srbija i Republika Srpska dva roditelja svakog Srbina, a posebno onog koji ne živi u njima, pa tako i svakog Srbina u Sjevernoj Makedoniji.

-Ne vidim da postoji prostor i narod van Republike Srpske i Srbije iza kojeg moramo više stati i podržati ga od Srba u Sjevernoj Makedoniji - rekao je Kovačević u obraćanju na centralnoj proslavi praznika Svetog Save.
On je istakao da su se Srbi u Sjevernoj Makedoniji izborili da današnji dan bude nacionalni praznik srpskog naroda u ovoj državi i time svim Srbima u svijetu, a posebno srpskim državama Republici Srpskoj i Srbiji, dali primjer kako se treba obilježavati ovaj praznik.
-Vođeni vašim primjerom Savindan bi kao nacionalni praznik trebali proslavljati svi Srbi gdje god oni živjeli, a kao državni praznik u Republici Srpskoj i Republici Srbiji. Hvala vam što nas svake godine najjasnije i najglasnije moguće podsjećate na tu svetu obavezu - rekao je Kovačević.
On je naveo da prirodu Srba u Sjevernoj Makedoniji, ali i srpskog naroda uopšte možda najbolje i opisuje današnji praznik i ovaj svetitelj.
-Sveti Sava se odrekao prava i privilegija da bi se posvetio duhovnom i vjerskom životu, da bi se posvetio crkvi naroda i samom narodu i to jeste najbolja poruka za život svakog od nas... Djelo i misao Svetog Save nas je održalo u teškim vremenima ropstva i borbe za slobodu i danas nam, 800 godina nakon što se Sveti Sava izborio za samostalnost naše crkve, njegovo djelo i učenje pokazuje put koji trebamo da slijedimo u budućnosti - rekao je Kovačević.
On je poručio da je srpski narod u Sjevernoj Makedoniji u prethodnom periodu dijelio izazove i probleme svih Srba.
U geopolitičkoj igri, dodao je Kovačević, u kojoj je srpski narod doživljavan i predstavljan kao narod sa pogrešne strane istorije, nije bilo lako biti Srbin, a posebno je teško bilo biti Srbin izvan matice Srbije koja u ranijim godinama zauzeta svojim problemima i mukama nije imala dovoljno prostora ni snage da se posveti svom narodu.
-Ali, danas nije tako, danas je Srbija jaka i stabilna, danas Srbija kao majka brine o našem narodu i tu je da mu pomogne u svim izazovima -, rekao je Kovačević i napomenuo da svi treba da znaju da srpski narod koji ne živi u srpskoj državi danas ima još jednu maticu osim Srbije, a to je Republika Srpska.
On je upitao da li iko može da zabrani, ospori ili zamisli da Srpska i Srbija ne brinu o svom narodu koji živi u zemlji kralja Milutina, u Skoplju i Prilepu koji su bili prestonice Dušanovog carstva, da ih ne zanima zemlja Mrnjavčevića, te da će ikada biti zaboravljeni Bitolj ili Bregalnica.
-Da li igdje ima više Srbije i srpskog, uvažavajući današnju bratsku i prijateljsku Sjevernu Makedoniju, od Kajmakčalana koji je naš narod zvao „Kapija Slobode” i čiji je vrh od silnog granatiranja u slavnoj bici smanjen za četiri metra? Kajmakčalan, Kosovo Polje, Zejtinlik i Mali Zejtinlik u Sokocu, Jasenovac i Jadovno, kao i Sveta Gora, Cetinje, Studenica, Mileševa, Gračanica, Pećka Patrijaršija, kao i Beograd i Banjaluka i Skoplje i Prilep su tačke kojima je omeđen o određen naš nacionalni prostor i koji će za nas uvijek biti svetinja - rekao je Kovačević.
Zbog svega ovoga i zbog svakog Srbina koji živi u Sjevernoj Makedoniji, Srbija i Srpska moraju da budu tu za sve vas, poručio je Kovačević u Skoplju na Svetosavskoj akademiji, koja, zaključio je, predstavlja najznačajniji događaj povodom ovog praznika za sve Srbe.
Centralnoj proslavi Svetog Save u Skoplju prisustvovali i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević u svojstvu izaslanika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednik Demokratske partije Srba u Sjevernoj Makedoniji i poslanik Sobranja Ivan Stoilković, kao i diplomatski predstavnici BiH, Srbije i Rusije, te ostale ugledne zvanice.
Kovačević je ranije danas prisustvovao svetosavskoj priredbi u Osnovnoj školi “Ćirilo i Metodije” u selu Kučevište u opštini Čučer Sandevo u Sjevernoj Makedoniji. To je jedna od tri škole u kojoj se kompletna nastava izvodi na srpskom jeziku.

Svetosavska akademija  “Riznica Srbije”,

Himnom “Bože pravde” večeras je u Beogradu počela Svetosavska akademija 2023 “Riznica Srbije”, kojoj prisustvuju premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar prosvjete Branko Ružić, vikar patrijarha SPC, episkop novobrdski Ilarion.

Među zvanicama na akademiji organizovanoj povodom Svetog Save - školske slave, su i ministri Ivica Dačić, Darija Kisić Tepavčević, Mihailo Jovanović, predstavnici vjerskih zajednica u Srbiji, predstavnici crnogorske Vlade, diplomatski kor, među kojima i ambasador SAD Kristofer Hil.

Domaćin skupa, e Branko Ružić poručio je da je proslava školske slave Savindana, prilika da se pozovu svi učenici i nastavnici u Republici Srbiji, kao i pripadnici srpskog naroda u inostranstvu, da uvijek imaju na umu osvjedočene vrijednosti saznavanja i stvaranja, kao i potrebu da u ime dobrobiti pojedinca i cijelog društva, svako od nas pruži svoj lični puni doprinos.

-Time se na najbolji način stiče i čuva svijest svakog pojedinca o sopstvenom nacionalnom identitetu i na taj način škola i školovanje postaju najčvršća uporišta svetosavlja u našem narodu -, dodao je ministar.

Prema njegovim riječima, zadužbina Svetog Save, vijekovima živa i nadahnjujuća, vječna je duhovna postojbina srpskog naroda, što svake godine iznova, proslava Savindana, neporecivo potvrđuje. 

-Biografi Svetog Save složno svedoče da je mladi princ Rastko Nemanjić rano razumeo kratkovečnost i varljivost ovozemaljske slave, te je nepokolebljivo prezreo oholost i prolaznost vlasti i dvorske raskoši - kaže Ružić i dodaje da se okrenuo zauvek  hrišćanskoj brizi za dušu i neprolaznim duhovnim vrednostima.     U istoriji srpskog naroda, kako navodi, Sveti Sava je prvi starješina samostalne srpske crkve, prvi prosvetitelj, prvi zakonodavac, graditelj crkava i manastira, pokretač umjetničkog i prosvjetnog stvaralaštva u njima, prvi književnik i biograf.

-Upravo to Savino veličanstveno delo bilo je temelj sa koga se vinula raskošna poetska legenda o Svetitelju Savi, nadahnuta ljubavlju i poštovanjem njegovog naroda - naveo je.

Ružić podsjeća da je u svojim pričama, pjesmama, legendama i drugim umotvorinama, srpski narod je stvarao svoga Svetoga Savu, pravednika koji postupa i presuđuje po narodnom moralnom kodeksu, učitelja koji je svoj narod naučio svemu što ga je trebalo naučiti.

Kako je rekao, danas nemamo utisak da je taj vijenac konačno i dovršen, jer ličnost i djelo Svetog Save stoje kao stalno nadahnuće, podsticaj i izazov za viša duhovna pregnuća, što najbolje dokazuje trajanje svetosavskog nasljeđa podarenog srpskom narodu.

-Najvažniji hram, koji je najteže podići i koji se uvek mora iznova graditi – jeste čovek. Najteži zadatak pred kojim se zatekao Sveti Sava, upravo su bili odgovori na pitanja kako pronaći prave puteve da se oplemeni, oduhovi, izgradi i vaspita naš čovek. Vekovima i danas, u našem narodu je dosta onih koji zdušno, čitavim bićem grade i podižu taj najvažniji svetosavski hram, među kojima svakako jesu vaspitači i nastavnici u sistemu obrazovanja i vaspitanja Srbije - naglasio je ministar.

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da je Sveti Sava pokazao da je znanje stub uspješnog društva i jake zemlje i dodala da je današnji dan i zbog toga važan za Srbiju „jer se upravo na ovaj dan svake godine podsetimo koliko je važno znanje, koliko je važna vera“.

Brnabićeva je  kazala da se upravo na ovaj dan podsjetimo i koliko je važno da se ulaže u obrazovanje i znanje.

Premijerka Srbije je čestitala svim dobitnicima Svetosavskih nagrada navodeći da je uvek zadovoljstvo biti na Svetosavskoj akademiji i podsetiti se svake godine iznova šta nam je sve Rastko Nemanjić ostavio u amanet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana