Светосавскa академијa у Скопљу: Србија и Српска два родитеља сваког Србиna

Срна, Танјуг
Светосавскa академијa у Скопљу: Србија и Српска два родитеља сваког Србиna

СКОПЉЕ - Изасланик предсједника Републике Српске Радован Ковачевић изјавио је вечерас на Светосавској академији у Скопљу да су Србија и Република Српска два родитеља сваког Србина, а посебно оног који не живи у њима, па тако и сваког Србина у Сјеверној Македонији.

-Не видим да постоји простор и народ ван Републике Српске и Србије иза којег морамо више стати и подржати га од Срба у Сјеверној Македонији - рекао је Ковачевић у обраћању на централној прослави празника Светог Саве.
Он је истакао да су се Срби у Сјеверној Македонији изборили да данашњи дан буде национални празник српског народа у овој држави и тиме свим Србима у свијету, а посебно српским државама Републици Српској и Србији, дали примјер како се треба обиљежавати овај празник.
-Вођени вашим примјером Савиндан би као национални празник требали прослављати сви Срби гдје год они живјели, а као државни празник у Републици Српској и Републици Србији. Хвала вам што нас сваке године најјасније и најгласније могуће подсјећате на ту свету обавезу - рекао је Ковачевић.
Он је навео да природу Срба у Сјеверној Македонији, али и српског народа уопште можда најбоље и описује данашњи празник и овај светитељ.
-Свети Сава се одрекао права и привилегија да би се посветио духовном и вјерском животу, да би се посветио цркви народа и самом народу и то јесте најбоља порука за живот сваког од нас... Дјело и мисао Светог Саве нас је одржало у тешким временима ропства и борбе за слободу и данас нам, 800 година након што се Свети Сава изборио за самосталност наше цркве, његово дјело и учење показује пут који требамо да слиједимо у будућности - рекао је Ковачевић.
Он је поручио да је српски народ у Сјеверној Македонији у претходном периоду дијелио изазове и проблеме свих Срба.
У геополитичкој игри, додао је Ковачевић, у којој је српски народ доживљаван и представљан као народ са погрешне стране историје, није било лако бити Србин, а посебно је тешко било бити Србин изван матице Србије која у ранијим годинама заузета својим проблемима и мукама није имала довољно простора ни снаге да се посвети свом народу.
-Али, данас није тако, данас је Србија јака и стабилна, данас Србија као мајка брине о нашем народу и ту је да му помогне у свим изазовима -, рекао је Ковачевић и напоменуо да сви треба да знају да српски народ који не живи у српској држави данас има још једну матицу осим Србије, а то је Република Српска.
Он је упитао да ли ико може да забрани, оспори или замисли да Српска и Србија не брину о свом народу који живи у земљи краља Милутина, у Скопљу и Прилепу који су били престонице Душановог царства, да их не занима земља Мрњавчевића, те да ће икада бити заборављени Битољ или Брегалница.
-Да ли игдје има више Србије и српског, уважавајући данашњу братску и пријатељску Сјеверну Македонију, од Кајмакчалана који је наш народ звао „Капија Слободе” и чији је врх од силног гранатирања у славној бици смањен за четири метра? Кајмакчалан, Косово Поље, Зејтинлик и Мали Зејтинлик у Сокоцу, Јасеновац и Јадовно, као и Света Гора, Цетиње, Студеница, Милешева, Грачаница, Пећка Патријаршија, као и Београд и Бањалука и Скопље и Прилеп су тачке којима је омеђен о одређен наш национални простор и који ће за нас увијек бити светиња - рекао је Ковачевић.
Због свега овога и због сваког Србина који живи у Сјеверној Македонији, Србија и Српска морају да буду ту за све вас, поручио је Ковачевић у Скопљу на Светосавској академији, која, закључио је, представља најзначајнији догађај поводом овог празника за све Србе.
Централној прослави Светог Саве у Скопљу присуствовали и министар одбране Србије Милош Вучевић у својству изасланика предсједника Србије Александра Вучића, предсједник Демократске партије Срба у Сјеверној Македонији и посланик Собрања Иван Стоилковић, као и дипломатски представници БиХ, Србије и Русије, те остале угледне званице.
Ковачевић је раније данас присуствовао светосавској приредби у Основној школи “Ћирило и Методије” у селу Кучевиште у општини Чучер Сандево у Сјеверној Македонији. То је једна од три школе у којој се комплетна настава изводи на српском језику.

Светосавска академија  “Ризница Србије”,

Химном “Боже правде” вечерас је у Београду почела Светосавска академија 2023 “Ризница Србије”, којој присуствују премијерка Србије Ана Брнабић, министар просвјете Бранко Ружић, викар патријарха СПЦ, епископ новобрдски Иларион.

Међу званицама на академији организованој поводом Светог Саве - школске славе, су и министри Ивица Дачић, Дарија Кисић Тепавчевић, Михаило Јовановић, представници вјерских заједница у Србији, представници црногорске Владе, дипломатски кор, међу којима и амбасадор САД Кристофер Хил.

Домаћин скупа, е Бранко Ружић поручио је да је прослава школске славе Савиндана, прилика да се позову сви ученици и наставници у Републици Србији, као и припадници српског народа у иностранству, да увијек имају на уму освједочене вриједности сазнавања и стварања, као и потребу да у име добробити појединца и цијелог друштва, свако од нас пружи свој лични пуни допринос.

-Тиме се на најбољи начин стиче и чува свијест сваког појединца о сопственом националном идентитету и на тај начин школа и школовање постају најчвршћа упоришта светосавља у нашем народу -, додао је министар.

Према његовим ријечима, задужбина Светог Саве, вијековима жива и надахњујућа, вјечна је духовна постојбина српског народа, што сваке године изнова, прослава Савиндана, непорециво потврђује. 

-Биографи Светог Саве сложно сведоче да је млади принц Растко Немањић рано разумео кратковечност и варљивост овоземаљске славе, те је непоколебљиво презрео охолост и пролазност власти и дворске раскоши - каже Ружић и додаје да се окренуо заувек  хришћанској бризи за душу и непролазним духовним вредностима.     У историји српског народа, како наводи, Свети Сава је први старјешина самосталне српске цркве, први просветитељ, први законодавац, градитељ цркава и манастира, покретач умјетничког и просвјетног стваралаштва у њима, први књижевник и биограф.

-Управо то Савино величанствено дело било је темељ са кога се винула раскошна поетска легенда о Светитељу Сави, надахнута љубављу и поштовањем његовог народа - навео је.

Ружић подсјећа да је у својим причама, пјесмама, легендама и другим умотворинама, српски народ је стварао свога Светога Саву, праведника који поступа и пресуђује по народном моралном кодексу, учитеља који је свој народ научио свему што га је требало научити.

Како је рекао, данас немамо утисак да је тај вијенац коначно и довршен, јер личност и дјело Светог Саве стоје као стално надахнуће, подстицај и изазов за виша духовна прегнућа, што најбоље доказује трајање светосавског наслјеђа подареног српском народу.

-Најважнији храм, који је најтеже подићи и који се увек мора изнова градити – јесте човек. Најтежи задатак пред којим се затекао Свети Сава, управо су били одговори на питања како пронаћи праве путеве да се оплемени, одухови, изгради и васпита наш човек. Вековима и данас, у нашем народу је доста оних који здушно, читавим бићем граде и подижу тај најважнији светосавски храм, међу којима свакако јесу васпитачи и наставници у систему образовања и васпитања Србије - нагласио је министар.

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је да је Свети Сава показао да је знање стуб успјешног друштва и јаке земље и додала да је данашњи дан и због тога важан за Србију „јер се управо на овај дан сваке године подсетимо колико је важно знање, колико је важна вера“.

Брнабићева је  казала да се управо на овај дан подсјетимо и колико је важно да се улаже у образовање и знање.

Премијерка Србије је честитала свим добитницима Светосавских награда наводећи да је увек задовољство бити на Светосавској академији и подсетити се сваке године изнова шта нам је све Растко Немањић оставио у аманет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана