Stroge mjere štit domaćim farmama

Anita Janković-Rečević
Stroge mjere štit domaćim farmama

Banjaluka - Pojava afričke kuge svinja u Srbiji upalila je alarm u Srpskoj i BiH koje ovih dana preduzimaju niz mjera kako bi spriječile pojavu bolesti na domaćim farmama i poštedjele uzgajivače gubitaka, kojima su mjesecima izloženi farmeri u nekoliko evropskih zemalja.

Afrička kuga svinja u Srbiju je stigla prije sedam dana, a Kancelarija za veterinarstvo BiH odmah je zabranila uvoz domaćih i divljih svinja, te proizvoda od svinjskog mesa iz te susjedne zemlje, a od Granične policije zatražila da pojača kontrole na državnim granicama.

S ciljem sprečavanja pojave bolesti u BiH ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u tehničkom mandatu Mirko Šarović juče je donio odluku o formiranju zajedničkog centra za kontrolu afričke kuge svinja.

- Zadatak tima biće sprovođenje svih potrebnih mjera nadzora i prevencije. Centar će koordinirati sprovođenje tih aktivnosti, a sve s ciljem sprečavanja unošenja, ranog otkrivanja i suzbijanja bolesti, kao i koordinacije sprovođenja epidemiološkog ispitivanja - saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Niz preventivnih mjera preduzelo je i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

- Trenutno je u proceduri izrada i distribucija letaka zarad podizanja svijesti uzgajivača o bolesti, sa instrukcijama o načinu sprečavanja širenja bolesti i načinu podizanja nivoa biobezbjednosti na farmama. U pripremi je i naredba o mjerama za sprečavanje pojave i rano otkrivanje virusa - kazao je pomoćnik ministra za veterinarstvo Dragan Knežević. On je istakao da je resorno ministarstvo sredinom prošle sedmice izdalo naredbu o pojačanom odstrelu divljih svinja s ciljem dobijanja što većeg broja uzoraka na analizu, podsjetivši da su još u februaru izdali naredbu o kontrolisanom odstrelu te divljači.

- U toku je i monitoring na afričku i klasičnu kugu svinja. Do sada je uzeto deset odsto uzoraka od predviđenog broja i u njima nije utvrđeno prisustvo bolesti - kazao je Knežević.

Na oprezu su i farmeri. Žiko Bakajlić iz sela Gornja Čađevica kod Bijeljine na farmi ima oko 500 svinja, a iako je blizu granice sa Srbijom, kaže da ne strahuje da bi virus afričke kuge mogao pogoditi njegovu stoku jer je preduzeo niz aktivnosti koje mogućnost zaraze svode na minimum.

- Niko nije bezbjedan 100 odsto, ali smatram da sam rizik smanjio na minimum. Farma je zatvorenog tipa, nema ulaska stoke sa strane niti nekontrolisanih posjeta. Konstantno sprovodim dezinfekciju modernim preparatima koji eliminišu bakterije i viruse i imam tu sreću da mi je farma na takvom mjestu da ne mogu doći divlje životinje, a u blizini nema svinjarskih farmi sa velikim kapacitetima - istakao je Bakajlić i dodao da ništa ne prepušta slučaju, te da od kupaca koji dolaze po svinje zahtijeva da prethodno dezinfikuju kamion.

Apel

Predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić apelovao je na sve lovce da se pridržavaju unaprijed određenog kalendara lova na divlju svinju i da ni u kom slučaju ne koriste novonastalu situaciju za masovan odstrel divljači.

- Moramo djelovati u okviru propisanih regulativa, koje ne podrazumijevaju masovan i nekontrolisani odstrel - poručio je Minić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana