Строге мјере штит домаћим фармама

Анита Јанковић-Речевић
Строге мјере штит домаћим фармама

Бањалука - Појава афричке куге свиња у Србији упалила је аларм у Српској и БиХ које ових дана предузимају низ мјера како би спријечиле појаву болести на домаћим фармама и поштедјеле узгајиваче губитака, којима су мјесецима изложени фармери у неколико европских земаља.

Афричка куга свиња у Србију је стигла прије седам дана, а Канцеларија за ветеринарство БиХ одмах је забранила увоз домаћих и дивљих свиња, те производа од свињског меса из те сусједне земље, а од Граничне полиције затражила да појача контроле на државним границама.

С циљем спречавања појаве болести у БиХ министар спољне трговине и економских односа у техничком мандату Мирко Шаровић јуче је донио одлуку о формирању заједничког центра за контролу афричке куге свиња.

- Задатак тима биће спровођење свих потребних мјера надзора и превенције. Центар ће координирати спровођење тих активности, а све с циљем спречавања уношења, раног откривања и сузбијања болести, као и координације спровођења епидемиолошког испитивања - саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Низ превентивних мјера предузело је и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

- Тренутно је у процедури израда и дистрибуција летака зарад подизања свијести узгајивача о болести, са инструкцијама о начину спречавања ширења болести и начину подизања нивоа биобезбједности на фармама. У припреми је и наредба о мјерама за спречавање појаве и рано откривање вируса - казао је помоћник министра за ветеринарство Драган Кнежевић. Он је истакао да је ресорно министарство средином прошле седмице издало наредбу о појачаном одстрелу дивљих свиња с циљем добијања што већег броја узорака на анализу, подсјетивши да су још у фебруару издали наредбу о контролисаном одстрелу те дивљачи.

- У току је и мониторинг на афричку и класичну кугу свиња. До сада је узето десет одсто узорака од предвиђеног броја и у њима није утврђено присуство болести - казао је Кнежевић.

На опрезу су и фармери. Жико Бакајлић из села Горња Чађевица код Бијељине на фарми има око 500 свиња, а иако је близу границе са Србијом, каже да не страхује да би вирус афричке куге могао погодити његову стоку јер је предузео низ активности које могућност заразе своде на минимум.

- Нико није безбједан 100 одсто, али сматрам да сам ризик смањио на минимум. Фарма је затвореног типа, нема уласка стоке са стране нити неконтролисаних посјета. Константно спроводим дезинфекцију модерним препаратима који елиминишу бактерије и вирусе и имам ту срећу да ми је фарма на таквом мјесту да не могу доћи дивље животиње, а у близини нема свињарских фарми са великим капацитетима - истакао је Бакајлић и додао да ништа не препушта случају, те да од купаца који долазе по свиње захтијева да претходно дезинфикују камион.

Апел

Предсједник Ловачког савеза РС Саво Минић апеловао је на све ловце да се придржавају унапријед одређеног календара лова на дивљу свињу и да ни у ком случају не користе новонасталу ситуацију за масован одстрел дивљачи.

- Морамо дјеловати у оквиру прописаних регулатива, које не подразумијевају масован и неконтролисани одстрел - поручио је Минић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана