Spoljnotrgovinska komora BiH: Preveden 21 prioritetni standard iz drvoprerade, metaloprerade i zavarivanja

Srna
Foto: Klix.ba

SARAJEVO - Spoljnotrgovinska komora BiH obavijestila je poslovnu zajednicu da je preveden 21 standard iz oblasti drvoprerade, metaloprerade i zavarivanja, koje su predstavnici preduzeća ocijenili kao prioritetne.

Navedeni standardi su prošli provjeru Tehničkih komiteta u pogledu kvaliteta dokumenata i u narednom periodu Institut za standardizaciju BiH sprovešće proceduru donošenja standarda metodom prevoda, što će omogućiti preduzećima da u svom poslovanju koriste značajan broj tehničkih standarda na jednom od zvaničnih jezika u BiH koji do sada nisu bili dostupni.

Standardi su prevedeni u okviru projekta “Poboljšanje dostupnosti tehničkih standarda za mala i srednja preduzeća”, koji realizuje Agencija za razvoj preduzeća “Eda” u saradnji sa Institutom za standardizaciju i Spoljnotrgovinskom komorom, saopšteno je iz Komore.

U okviru ovog projekta realizovane su i aktivnosti na redizajnu internet stranice Instituta, kako bi preduzećima bio olakšan pristup standardima i informacijama, a pored toga, omogućena je onlajn kupovina standarda.

“Standardi se mogu u elektronskoj formi preuzeti odmah nakon izvršenog plaćanja. Osim toga, uvedena je opcija čitanja standarda na sedam i 30 dana, uz određenu naknadu. Sa redizajniranim sajtom, koji raspolaže raznovrsnim mogućnostima prilagođavanja, omogućeno je efikasno i transparentno informisanje korisnika iz oblasti standardizacije i ocjene usklađenosti, kao i ostalih relevantnih aktera”, istakli su iz Komore.

Realizacija projekta “Poboljšanje dostupnosti tehničkih standarda za mala i srednja preduzeća” podržana je putem projekta “Evropski okvir za razvoj strategija i politika za mala i srednja preduzeća u BiH - SBA u BiH”, koji finansira Švedska.

Pregled tehničkih standarda koji su prevedeni u okviru ovog projekta dostupan je na veb-stranici Spoljnotrgovinske komore. /kraj/ag/am
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana