Спољнотрговинска комора БиХ: Преведен 21 приоритетни стандард из дрвопрераде, металопрераде и заваривања

Срна
Foto: Klix.ba

САРАЈЕВО - Спољнотрговинска комора БиХ обавијестила је пословну заједницу да је преведен 21 стандард из области дрвопрераде, металопрераде и заваривања, које су представници предузећа оцијенили као приоритетне.

Наведени стандарди су прошли провјеру Техничких комитета у погледу квалитета докумената и у наредном периоду Институт за стандардизацију БиХ спровешће процедуру доношења стандарда методом превода, што ће омогућити предузећима да у свом пословању користе значајан број техничких стандарда на једном од званичних језика у БиХ који до сада нису били доступни.

Стандарди су преведени у оквиру пројекта “Побољшање доступности техничких стандарда за мала и средња предузећа”, који реализује Агенција за развој предузећа “Еда” у сарадњи са Институтом за стандардизацију и Спољнотрговинском комором, саопштено је из Коморе.

У оквиру овог пројекта реализоване су и активности на редизајну интернет странице Института, како би предузећима био олакшан приступ стандардима и информацијама, а поред тога, омогућена је онлајн куповина стандарда.

“Стандарди се могу у електронској форми преузети одмах након извршеног плаћања. Осим тога, уведена је опција читања стандарда на седам и 30 дана, уз одређену накнаду. Са редизајнираним сајтом, који располаже разноврсним могућностима прилагођавања, омогућено је ефикасно и транспарентно информисање корисника из области стандардизације и оцјене усклађености, као и осталих релевантних актера”, истакли су из Коморе.

Реализација пројекта “Побољшање доступности техничких стандарда за мала и средња предузећа” подржана је путем пројекта “Европски оквир за развој стратегија и политика за мала и средња предузећа у БиХ - СБА у БиХ”, који финансира Шведска.

Преглед техничких стандарда који су преведени у оквиру овог пројекта доступан је на веб-страници Спољнотрговинске коморе. /крај/аг/ам
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана