Saradnja kompanije "m:tel" i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS: Praćenje usjeva i podsticaja na klik

Danijela Bajić
Saradnja kompanije "m:tel" i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS: Praćenje usjeva i podsticaja na klik

BANjALUKA - Praćenje i kontrola podsticaja, upravljanje zemljišnim resursima, planiranje i praćenje proizvodnje postalo je mnogo lakše i ekonomičnije zahvaljujući projektu digitalizacije u oblasti poljoprivrede koji je rezultat saradnje kompanije "m:tel" i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Projekat digitalizacije u oblasti poljoprivrede jedan je od velikih projekata koji je ovo ministarstvo u saradnji sa kompanijom "m:tel" započelo ove godine, a kroz direktnu i efikasnu integraciju nauke i tehnologije u oblasti poljoprivredne proizvodnje putem pametnog softverskog rješenja "etFarm" (@Farm).

Radi se o integralnom informacionom sistemu razvijenom po svim zadatim, svjetskim standardima, čiji je spektar korisnika veoma širok, a njegova prednost je i to što, između ostalog, savjetodavcima i proizvođačima omogućava stalni uvid u parcele koje vode, te pruža niz alata za upravljanje proizvodnjom.

Generalni direktor "m:tela" Marko Lopičić rekao je da je ova kompanija već godinama unazad, a u skladu sa svjetskim kretanjima na polju telekomunikacija, naročito fokusirana na digitalizaciju kao garant za bolju budućnost u svim oblastima života.

- Digitalna transformacija, između ostalog, uz pomoć modernih tehnologija, obezbeđuje efikasnije i bolje poslovanje, a svoju primenu vidi u svim privrednim oblastima i granama. S tim u vezi, gde god postoji potreba i šansa za saradnju koja uključuje i proces digitalizacije, "m:tel" je zainteresovan da bude deo tog projekta - istakao je Lopičić.

Dodao je da je jedan od takvih ugovora, odnosno realizovanih projekata upravo ovaj koji je nastao u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

- Sistem omogućava direktnu i efikasnu integraciju nauke u poljoprivrednu proizvodnju, razvijen je po standardima EU, a sve funkcionalnosti prilagođene su konkretnoj nameni, prema potrebama ministarstva - kazao je Lopičić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić istakao je da je Ministarstvo opredijeljeno za nove tehnologije u poljoprivredi, te da i samo aktivno radi na tom planu.

- Našim poljoprivrednicima je već više od dvije godine besplatno na raspolaganju i naš prognozno-izvještajni servis - Carpo, koji je razvilo ministarstvo. Planira se uvođenje i dodatnih servisa za pomoć poljoprivrednim proizvođačima. "EtFarm" će svakako dodatno unaprijediti digitalizaciju u oblasti poljoprivrede, zbog čega ovakvim projektima dajemo punu podršku - rekao je Pašalić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana