Сарадња компаније "m:tel" и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС: Праћење усјева и подстицаја на клик

Данијела Бајић
Сарадња компаније "m:tel" и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС: Праћење усјева и подстицаја на клик

БАЊАЛУКА - Праћење и контрола подстицаја, управљање земљишним ресурсима, планирање и праћење производње постало је много лакше и економичније захваљујући пројекту дигитализације у области пољопривреде који је резултат сарадњe компаније "m:tel" и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Пројекат дигитализације у области пољопривреде један је од великих пројеката који је ово министарство у сарадњи са компанијом "m:tel" започело ове године, а кроз директну и ефикасну интеграцију науке и технологије у области пољопривредне производње путем паметног софтверског рјешења "etFarm" (@Farm).

Ради се о интегралном информационом систему развијеном по свим задатим, свјетским стандардима, чији је спeктар корисника веома широк, а његова предност је и то што, између осталог, савјетодавцима и произвођачима омогућава стални увид у парцеле које воде, те пружа низ алата за управљање производњом.

Генерални директор "m:telа" Марко Лопичић рекао је да је ова компанија већ годинама уназад, а у складу са свјетским кретањима на пољу телекомуникација, нарочито фокусирана на дигитализацију као гарант за бољу будућност у свим областима живота.

- Дигитална трансформација, између осталог, уз помоћ модерних технологија, обезбеђује ефикасније и боље пословање, а своју примену види у свим привредним областима и гранама. С тим у вези, где год постоји потреба и шанса за сарадњу која укључује и процес дигитализације, "m:tel" је заинтересован да буде део тог пројекта - истакао је Лопичић.

Додао је да је један од таквих уговора, односно реализованих пројеката управо овај који је настао у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

- Систем омогућава директну и ефикасну интеграцију науке у пољопривредну производњу, развијен је по стандардима ЕУ, а све функционалности прилагођене су конкретној намени, према потребама министарства - казао је Лопичић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић истакао је да је Министарство опредијељено за нове технологије у пољопривреди, те да и само активно ради на том плану.

- Нашим пољопривредницима је већ више од двије године бесплатно на располагању и наш прогнозно-извјештајни сервис - Carpo, који је развило министарство. Планира се увођење и додатних сервиса за помоћ пољопривредним произвођачима. "EtFarm" ће свакако додатно унаприједити дигитализацију у области пољопривреде, због чега оваквим пројектима дајемо пуну подршку - рекао је Пашалић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана