Salter: Korupcija koči privredni i društveni napredak zemlje

Srna
Foto: Agencije

SARAJEVO-Razorne posljedice široko rasprostranjene i duboko ukorijenjene korupcije nanose sve veću štetu BiH, koja je prema posljednjim rezultatima Indeksa percepcije korupcije za prošlu godinu treća najgora zemlja u Evropi, podaci su izneseni danas u Sarajevu na okruglom stolu posvećenom borbi protiv korupcije.

Okrugli sto su organizovale Kancelarija EU, Ambasada Švedske i "Transparensi internešnel", čiji predstavnici su pozvali na jaču borbu protiv korupcije u BiH, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler kaže da korupcija zakida buduće generacije i koči privredni i društveni napredak BiH.

"Rukovodstvo EU je dodjelom kandidatskog statusa potvrdilo da je mjesto BiH u EU, ali uz očekivanje da će kandidatski status stvoriti zamah koji će dovesti do sprovođenja ključnih reformi. Narod u BiH očekuje napredak. Ova zemlja ne može priuštiti sebi da još godinama propušta prilike", smatra Satler.

Ambasador Švedske u BiH Johana Stromkvist ukazala je da je kandidatski status prilika za političke lidere da ostvare stvarni napredak u prijeko potrebnim reformama, a posebno u oblasti vladavine prava i veće transparentnosti, uključujući pravosudni sistem.

Okupili smo predstavnike vlasti, parlamenta i nadležnih institucija na nivou BiH u nadi da će donosiocima odluka poslužiti kao prilika da obnove svoje opredjeljenje za borbu protiv korupcije, a samim tim poboljšaju živote građana i stvore bolje uslove za ulaganja. Na taj način moguće je ostvariti prave iskorake na evropskom putu, ocijenila je Stromkvistova.

Ministar pravde u Savjetu ministara Davor Bunoza rekao je da suprotstavljanje problemu korupcije podrazumijeva, osim represivnih, i preventivne aktivnosti, čiji je cilj osvijestiti građane da ne prihvate korupciju kao "normalan način života", već da se bore protiv nje.

"BiH, odnosno njeni građani, odlučili su se za evropski put koji nema alternativu. Zato je pred Ministarstvom pravde i cjelokupnim Savjetom ministara zadatak stvaranja pravnog okvira i legislativnog prostora za prevenciju i uspješnu borbu protiv korupcije", naglasio je Bunoza.

Okrugli sto je okupio predstavnike zakonodavne, izvršne, sudske vlasti, nadzornih tijela, kao i predstavnike međunarodne zajednice, civilnog društva i medija.

Tokom ovog događaja istaknuto je da BiH, s ciljem postizanja konkretnog napretka u borbi protiv korupcije, mora sprovesti više reformi, uključujući izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ koje se odnose na integritet, Zakon o sprečavanju sukoba interesa, Zakon o sudovima, jačanje zaštite prijavitelja korupcije, depolitizaciju javnih poduzeća i temeljnu reformu pravosuđa.

Naglašeno je i da BiH konačno mora da ostvari vidljive rezultate u pogledu istraga, krivičnog progona i pravosnažnih presuda u predmetima organizovanog kriminala i korupcije, uključujući i na visokom nivou.

BiH, kada je riječ o korupciji, bilježi i najlošiji trend među svim zemljama regiona, što ukazuje na konstantno pogoršanje povjerenja građana u pravosudne institucije, agencije za sprovođenje zakona, ali i javnu upravu u cjelini. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana