Салтер: Корупција кочи привредни и друштвени напредак земље

Srna
Foto: Agencije

САРАЈЕВО-Разорне посљедице широко распрострањене и дубоко укоријењене корупције наносе све већу штету БиХ, која је према посљедњим резултатима Индекса перцепције корупције за прошлу годину трећа најгора земља у Европи, подаци су изнесени данас у Сарајеву на округлом столу посвећеном борби против корупције.

Округли сто су организовале Канцеларија ЕУ, Амбасада Шведске и "Транспаренси интернешнел", чији представници су позвали на јачу борбу против корупције у БиХ, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер каже да корупција закида будуће генерације и кочи привредни и друштвени напредак БиХ.

"Руководство ЕУ је додјелом кандидатског статуса потврдило да је мјесто БиХ у ЕУ, али уз очекивање да ће кандидатски статус створити замах који ће довести до спровођења кључних реформи. Народ у БиХ очекује напредак. Ова земља не може приуштити себи да још годинама пропушта прилике", сматра Сатлер.

Амбасадор Шведске у БиХ Јохана Стромквист указала је да је кандидатски статус прилика за политичке лидере да остваре стварни напредак у пријеко потребним реформама, а посебно у области владавине права и веће транспарентности, укључујући правосудни систем.

Окупили смо представнике власти, парламента и надлежних институција на нивоу БиХ у нади да ће доносиоцима одлука послужити као прилика да обнове своје опредјељење за борбу против корупције, а самим тим побољшају животе грађана и створе боље услове за улагања. На тај начин могуће је остварити праве искораке на европском путу, оцијенила је Стромквистова.

Министар правде у Савјету министара Давор Буноза рекао је да супротстављање проблему корупције подразумијева, осим репресивних, и превентивне активности, чији је циљ освијестити грађане да не прихвате корупцију као "нормалан начин живота", већ да се боре против ње.

"БиХ, односно њени грађани, одлучили су се за европски пут који нема алтернативу. Зато је пред Министарством правде и цјелокупним Савјетом министара задатак стварања правног оквира и легислативног простора за превенцију и успјешну борбу против корупције", нагласио је Буноза.

Округли сто је окупио представнике законодавне, извршне, судске власти, надзорних тијела, као и представнике међународне заједнице, цивилног друштва и медија.

Током овог догађаја истакнуто је да БиХ, с циљем постизања конкретног напретка у борби против корупције, мора спровести више реформи, укључујући измјене и допуне Закона о Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ које се односе на интегритет, Закон о спречавању сукоба интереса, Закон о судовима, јачање заштите пријавитеља корупције, деполитизацију јавних подузећа и темељну реформу правосуђа.

Наглашено је и да БиХ коначно мора да оствари видљиве резултате у погледу истрага, кривичног прогона и правоснажних пресуда у предметима организованог криминала и корупције, укључујући и на високом нивоу.

БиХ, када је ријеч о корупцији, биљежи и најлошији тренд међу свим земљама региона, што указује на константно погоршање повјерења грађана у правосудне институције, агенције за спровођење закона, али и јавну управу у цјелини. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана