Sajićeva dogovorila sa doktorom Ninkovićem saradnju i pomoć u liječenju djece

Srna
Foto: Agencije

MINHEN - Generalni konzul BiH u Minhenu Vera Sajić razgovarala je sa danas sa svjetski priznatim specijalistom plastične i estetske hirurgije i predsjednikom Evropske asocijacije plastičnih hirurga (EURAPS) Milomirom Ninkovićem i tom prilikom je dogovorena saradnja i pomoć u dijagnostifikovanju i liječenju djece u inostranstvu.

Sajićeva je upoznala doktora Ninkovića o radu Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu koji je formiran u Republici Srpskoj. Ona je predstavila izvore i način prikupljanja sredstava, kao i način raspodjele, odnosno odobravanje sredstava za liječenje djece uzrasta do 18 godina u inostranstvu.

Sagovornici su istakli da oboje stoje na raspolaganju za pomoć u vezi sa dijagnostifikovanjem i liječenjem djece iz bilo kog dijela BiH, saopšteno je iz Generačnog konzulata BiH u Minhenu. Ona je pozvala doktora Ninkovića da održi predavanje studentima na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i da bude gost Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske.

Doktor Ninković je rekao da će se rado odazvati pozivu i da je već ranije dolazio u Banjaluku, te predložio da na UKC zajedno sa kolegama obavi operativni zahvat u okviru svoje posjete. On je istakao da je prije dvije godine posjetio UKC Republike Srpske i da su uslovi za rad na vrhunskom nivou.

Profesor doktor Milomir Ninković je svjetski priznat stručnjak i jedan od najboljih plastičnih hirurga u svijetu. Načelnik je Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Klinici Bogenhauzen u Minhenu već dugi niz godina.

Prvi u svijetu izveo je operaciju transplantacije obje podlaktice a drugi u svijetu je izvršio transplataciju šake. Tokom godina rada gostovao je na prestižnim evropskim i američkim univerzitetima i bolnicama. Za svoj rad dobio je i brojne nagrade.

Patentirao je i operativni zahvat koji je sam osmislio, a koji riješava problem inkontencije kod osoba sa paralizom. Ovaj zahvat u stručnim krugovima osim zvaničnog naziva nazivaju i "Ninkovićevim zahvatom". Milomir Ninković osnovne studije, specijalizaciju i doktorat završio je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana