Сајићева договорила са доктором Нинковићем сарадњу и помоћ у лијечењу дјеце

Срна
Foto: Агенције

МИНХЕН - Генерални конзул БиХ у Минхену Вера Сајић разговарала је са данас са свјетски признатим специјалистом пластичне и естетске хирургије и предсједником Европске асоцијације пластичних хирурга (ЕУРАПС) Миломиром Нинковићем и том приликом је договорена сарадња и помоћ у дијагностификовању и лијечењу дјеце у иностранству.

Сајићева је упознала доктора Нинковића о раду Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству који је формиран у Републици Српској. Она је представила изворе и начин прикупљања средстава, као и начин расподјеле, односно одобравање средстава за лијечење дјеце узраста до 18 година у иностранству.

Саговорници су истакли да обоје стоје на располагању за помоћ у вези са дијагностификовањем и лијечењем дјеце из било ког дијела БиХ, саопштено је из Генерачног конзулата БиХ у Минхену. Она је позвала доктора Нинковића да одржи предавање студентима на Медицинском факултету Универзитета у Бањалуци и да буде гост Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске.

Доктор Нинковић је рекао да ће се радо одазвати позиву и да је већ раније долазио у Бањалуку, те предложио да на УКЦ заједно са колегама обави оперативни захват у оквиру своје посјете. Он је истакао да је прије двије године посјетио УКЦ Републике Српске и да су услови за рад на врхунском нивоу.

Професор доктор Миломир Нинковић је свјетски признат стручњак и један од најбољих пластичних хирурга у свијету. Начелник је Клинике за пластичну и реконструктивну хирургију у Клиници Богенхаузен у Минхену већ дуги низ година.

Први у свијету извео је операцију трансплантације обје подлактице а други у свијету је извршио трансплатацију шаке. Током година рада гостовао је на престижним европским и америчким универзитетима и болницама. За свој рад добио је и бројне награде.

Патентирао је и оперативни захват који је сам осмислио, а који ријешава проблем инконтенције код особа са парализом. Овај захват у стручним круговима осим званичног назива називају и "Нинковићевим захватом". Миломир Нинковић основне студије, специјализацију и докторат завршио је на Медицинском факултету Универзитета у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана