Pušten u rad novoizgrađeni bunar na vodoizvorištu u Žeravici

Srna
Pušten u rad novoizgrađeni bunar na vodoizvorištu u Žeravici

GRADIŠKA- Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić danas je pustio u upotrebu novoizgrađeni eksploatacioni bunar na vodoizvorištu u Žeravici, vrijednosti 283.000 KM, koji bi sa postojećim kapacitetima trebalo da obezbijedi stabilno vodosnabdijevanje gradiškog područja u narednih 30 godina.

Adžić je rekao da je ukupan iznos obezbijeđen iz donacije Vlade Švajcarske, učešćem Gradske uprave i komunalnog preduzeće "Vodovod" Gradiška u "MEG" projektu.

On je naveo da je očekivani kapacitet bunara "B4" bio oko 60 litara u sekundi, ali da je nakon probnog puštanja u rad premašio i 80 litara, što je uz postojeći kapacitet bunara na vodoizvorištu dovoljno za proširenje vodovodne mreže na cijelo područje Gradiške i stabilno vodosnabdijevanje u narednih 30 godina.

"Izradili smo projektnu dokumentaciju i raspisali tender za završetak izgradnje vodovodne mreže na preostala područja Lijevča polja i Potkozarja. Ukupna investicija iznosi oko 11 miliona evra i procjenjujemo da će biti realizovana u narednih četiri do pet godina", naglasio je Adžić.

On je zahvalio menadžmentu gradiškog "Vodovoda" za uspješno realizovan projekat, Vladi Švajcarske za donaciju, te preduzeću "Hidro-kop" za kvalitetno urađen posao.

Adžić je dodao će Gradska uprava i "Vodovod" veoma brzo stupiti u pregovore sa razvojnim agencijama zemalja Evropske unije za obezbjeđivanje donatorskih sredstava za završetak izgradnje vodovodne mreže na području Gradiške.

On je podsjetio da je Gradiška od njemačke KFV banke i Švajcarske razvojne agencije "Seko" dobila grant od 14,5 miliona evra za izgradnju i rekonstrukciju kanalizacione mreže, te da je primarni cilj ovog projekta zaštita vodoizvorišta u Žeravici.

Direktor gradiškog "Vodovoda" Sandro Zeničanin rekao je da je izgradnjom još jednog bunara kapacitet vodoizvorišta povećan za oko 27 odsto i da je sada na nivou od oko 390 litara u sekundi.

Zeničanin je naglasio da je kvalitet vode na novoizgrađenom bunaru, kao i na ostalim bunarima na vodoizvorištu, na veoma visokom nivou.

On je dodao da je na vodoizvorištu planirana i izgradnja podzemnog rezervoara kapaciteta 2.000 metara kubnih i solarne elektrane za napajanje sistema.

"U planu na je da već iduće godine te projekte kandidujemo kod naših međunarodnih finansijskih partnera i da započnemo njihovu realizaciju", rekao je Zeničanin


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana