Пуштен у рад новоизграђени бунар на водоизворишту у Жеравици

Срна
Пуштен у рад новоизграђени бунар на водоизворишту у Жеравици

ГРАДИШКА- Градоначелник Градишке Зоран Аджић данас је пустио у употребу новоизграђени експлоатациони бунар на водоизворишту у Жеравици, вриједности 283.000 КМ, који би са постојећим капацитетима требало да обезбиједи стабилно водоснабдијевање градишког подручја у наредних 30 година.

Аджић је рекао да је укупан износ обезбијеђен из донације Владе Швајцарске, учешћем Градске управе и комуналног предузеће "Водовод" Градишка у "МЕГ" пројекту.

Он је навео да је очекивани капацитет бунара "Б4" био око 60 литара у секунди, али да је након пробног пуштања у рад премашио и 80 литара, што је уз постојећи капацитет бунара на водоизворишту довољно за проширење водоводне мреже на цијело подручје Градишке и стабилно водоснабдијевање у наредних 30 година.

"Израдили смо пројектну документацију и расписали тендер за завршетак изградње водоводне мреже на преостала подручја Лијевча поља и Поткозарја. Укупна инвестиција износи око 11 милиона евра и процјењујемо да ће бити реализована у наредних четири до пет година", нагласио је Аџић.

Он је захвалио менаџменту градишког "Водовода" за успјешно реализован пројекат, Влади Швајцарске за донацију, те предузећу "Хидро-коп" за квалитетно урађен посао.

Аџић је додао ће Градска управа и "Водовод" веома брзо ступити у преговоре са развојним агенцијама земаља Европске уније за обезбјеђивање донаторских средстава за завршетак изградње водоводне мреже на подручју Градишке.

Он је подсјетио да је Градишка од њемачке КФВ банке и Швајцарске развојне агенције "Секо" добила грант од 14,5 милиона евра за изградњу и реконструкцију канализационе мреже, те да је примарни циљ овог пројекта заштита водоизворишта у Жеравици.

Директор градишког "Водовода" Сандро Зеничанин рекао је да је изградњом још једног бунара капацитет водоизворишта повећан за око 27 одсто и да је сада на нивоу од око 390 литара у секунди.

Зеничанин је нагласио да је квалитет воде на новоизграђеном бунару, као и на осталим бунарима на водоизворишту, на веома високом нивоу.

Он је додао да је на водоизворишту планирана и изградња подземног резервоара капацитета 2.000 метара кубних и соларне електране за напајање система.

"У плану на је да већ идуће године те пројекте кандидујемо код наших међународних финансијских партнера и да започнемо њихову реализацију", рекао је Зеничанин


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана