“Prezimena Srba u Bosni” pred čitaocima

D. M.
“Prezimena Srba u Bosni” pred čitaocima

BANjALUKA - Udruženje arhivskih radnika Republike Srpske u saradnji sa Arhivom RS, a povodom obilježavanja 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, objavilo je kapitalno djelo “Prezimena Srba u Bosni” autora Đorđa Janjatovića.

Knjiga, obima 923 strane, u prilogu ima četiri karte u koloru, a direktor Arhiva RS Bojan Stojnić kaže da je autor knjige svoje istraživanje radio na osnovu “Šematizma mitropolije i arhidijeceze Dabro-bosanske za 1882. godinu”.

- Potom je izvršio obradu i unio četiri osnovna podatka: prezime, krsnu slavu, naziv parohije i naziv protoprezviterata. Prilikom unošenja otklonio je neke očigledne greške i uveo jedinstvene (zvanične) nazive za pojedine krsne slave za koje su parohijalni sveštenici upotrebljavali više različitih naziva - objašnjava Stojnić.

Prema njegovim riječima, raspoložive podatke o prezimenima Srba u Bosni autor je analizirao sa tri aspekta.

- Prvi i najvažniji rezultat predstavlja poglavlje knjige “Rečnik prezimena Srba u Bosni” u kome su po azbučnom redoslijedu data sva prezimena uz navođenje krsne slave koju proslavljaju i parohije i protoprezviterata gdje su zabilježena. Ovaj rječnik obuhvata 5.590 različitih prezimena kod kojih se javljaju 72 različite slave. Iz ovog rječnika se za svako prezime vidi da li ima jednu ili više slava i u kojim parohijama je zabilježeno - kaže Stojnić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana