“Презимена Срба у Босни” пред читаоцима

Д. М.
“Презимена Срба у Босни” пред читаоцима

БАЊАЛУКА - Удружење архивских радника Републике Српске у сарадњи са Архивом РС, а поводом обиљежавања 800 година самосталности Српске православне цркве, објавило је капитално дјело “Презимена Срба у Босни” аутора Ђорђа Јањатовића.

Књига, обима 923 стране, у прилогу има четири карте у колору, а директор Архива РС Бојан Стојнић каже да је аутор књиге своје истраживање радио на основу “Шематизма митрополије и архидијецезе Дабро-босанске за 1882. годину”.

- Потом је извршио обраду и унио четири основна податка: презиме, крсну славу, назив парохије и назив протопрезвитерата. Приликом уношења отклонио је неке очигледне грешке и увео јединствене (званичне) називе за поједине крсне славе за које су парохијални свештеници употребљавали више различитих назива - објашњава Стојнић.

Према његовим ријечима, расположиве податке о презименима Срба у Босни аутор је анализирао са три аспекта.

- Први и најважнији резултат представља поглавље књиге “Речник презимена Срба у Босни” у коме су по азбучном редослиједу дата сва презимена уз навођење крсне славе коју прослављају и парохије и протопрезвитерата гдје су забиљежена. Овај рјечник обухвата 5.590 различитих презимена код којих се јављају 72 различите славе. Из овог рјечника се за свако презиме види да ли има једну или више слава и у којим парохијама је забиљежено - каже Стојнић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана