Premijer Srpske: Mjesečni borački dodatak raste i prima ga sve više ljudi

Srna
Premijer Srpske: Mjesečni borački dodatak raste i prima ga sve više ljudi

BANjALUKA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da mjesečni borački dodatak prima sve više boraca i da on raste iz godine u godinu.

- Lani smo izdvojili oko 57 miliona KM za mjesečni dodatak, a ove godine to je povećano za dodatnih sedam miliona jer u to pravo ulazi sve više ljudi - rekao je Višković u Narodnoj skupštini Republike Srpske odgovarajući na pitanja poslanika u okviru skupštinske tačke - Poslanička pitanja predsjedniku Vlade.

On je dodao da će biti rađeno na tome da i oko 9.000 nezaposlenih demobilisanih boraca prve i druge kategorije, koji imaju pravo na godišnji borački dodadak, dobiju i mjesečni.

- Za godišnji borački dodatak ove godine biće isplaćeno oko 11 miliona KM. Dakle, invalidnine, mjesečni i godišnji borački dodatak povećani su od ove godine - naglasio je Višković.

Kada je riječ o Prijedlogu zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta i gasovoda dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača, Višković je rekao da Srpska za taj posao ima spremne timove Republičke geodetske uprave i Pravobranilaštva i da će već početkom marta biti uvedeni u proces eksproprijacije na relaciji Rača-Bijeljina.

- To ide prvo, jer je Srbija obećala gradnju puta od Rače do izlazne petlje u Bijeljini, u dužini 17 kilometara - podsjetio je Višković i dodao da će se raditi i eksproprijacija zbog gasifikacije, a vodiće je Firma "Gas Res".

Višković je rekao da bi se Prijedlog zakona o sportu Srpske u parlamentu mogao naći već na narednoj sjednici s ciljem da se sport omasovi i podigne na što viši nivo, te da se riješi problem ulaganja u sportu.

On je rekao da OC "Jahorina" posluje sve bolje, te da će biti nastavljena ulaganja u taj projekat da bi se obogatila turistička ponuda.

- Rađena je nova gondola, tu su i nove staze, rasvjeta, sistem vještačkog osnježavanja... Sezona je ove godine znatno bolja nego lanjska, a cilj je da pomognemo da Jahorina živi i ljeti - istakao je Višković i dodao da će biti ulaganja i u stabilnost elektrosnabdijevanja na Jahorini. Rekao je i da Aerodrom Banjaluka u posljednjih godinu ili dvije bilježi zapažene rezultate u radu, te da Vlada namjerava i dalje da pomaže rad ovog javnog preduzeća.

- Vlada Srpske pomaže rad Aerodroma. Prošle godine je intervenisala sa 230.000 KM za kupovinu zemljišta za izgradnju terminala Uprave za indirektno oporezivanje na aerodromu - rekao je Višković.

On je istakao da se u naredna dva mjeseca očekuje otvaranje novog kargo centra na Aerodromu Banjaluka, na kojem je urađena i proširena zgrada, te dobijene sve upotrebne i građevinske dozvole.

Višković je rekao da je Aerodrom Banjaluka prevezao više od 100.000 putnika i da je namjera da otvaranjem novih avio-linija taj broj u ovoj godini bude 150.000 do 200.000, dok je prije godinu dana iznosio 20.000.

Kada je riječ o povećanju penzija u Republici Srpskoj, Višković je napomenuo da su one od 1. januara povećane za 3,11 odsto.

On je rekao da su od 2013. godine, kada je usvojen novi Zakon o PIO Republike Srpske, penzije povećane za 28,76 odsto, a najniže za oko 38 odsto.

Kada je riječ o bezbjednosnoj situaciji u Republici Srpskoj, Višković je naglasio da nema dešavanja za koja bi se moglo reći da urušavaju bezbjednost građana.

On je istakao da je policija Republike Srpske jedini čuvar bezbjednosti građana Srpske, podsjetivši da je Vlada u proteklom periodu učinila sve da bude poboljšan materijalni položaj i tehnička opremljenost policije.

Višković je naglasio da je Vlada Republike Srpske uložila 13 miliona KM samo za formiranje i izgradnju Centra Žandarmerije u Zalužanima kode Banjaluke, naoružanje i opremu, te povećanje njihovih ličnih primanja u posljednje dvije godine.

- Namjeravamo da tamo napravimo i školu MUP-a sa svim sadržajima, obukom i učenjima - dodao je Višković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana