Премијер Српске: Мјесечни борачки додатак расте и прима га све више људи

Срна
Премијер Српске: Мјесечни борачки додатак расте и прима га све више људи

БАЊАЛУКА - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да мјесечни борачки додатак прима све више бораца и да он расте из године у годину.

- Лани смо издвојили око 57 милиона КМ за мјесечни додатак, а ове године то је повећано за додатних седам милиона јер у то право улази све више људи - рекао је Вишковић у Народној скупштини Републике Српске одговарајући на питања посланика у оквиру скупштинске тачке - Посланичка питања предсједнику Владе.

Он је додао да ће бити рађено на томе да и око 9.000 незапослених демобилисаних бораца прве и друге категорије, који имају право на годишњи борачки додадак, добију и мјесечни.

- За годишњи борачки додатак ове године биће исплаћено око 11 милиона КМ. Дакле, инвалиднине, мјесечни и годишњи борачки додатак повећани су од ове године - нагласио је Вишковић.

Када је ријеч о Приједлогу закона о посебном поступку експропријације ради изградње ауто-пута и гасовода дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача, Вишковић је рекао да Српска за тај посао има спремне тимове Републичке геодетске управе и Правобранилаштва и да ће већ почетком марта бити уведени у процес експропријације на релацији Рача-Бијељина.

- То иде прво, јер је Србија обећала градњу пута од Раче до излазне петље у Бијељини, у дужини 17 километара - подсјетио је Вишковић и додао да ће се радити и експропријација због гасификације, а водиће је Фирма "Гас Рес".

Вишковић је рекао да би се Приједлог закона о спорту Српске у парламенту могао наћи већ на наредној сједници с циљем да се спорт омасови и подигне на што виши ниво, те да се ријеши проблем улагања у спорту.

Он је рекао да ОЦ "Јахорина" послује све боље, те да ће бити настављена улагања у тај пројекат да би се обогатила туристичка понуда.

- Рађена је нова гондола, ту су и нове стазе, расвјета, систем вјештачког осњежавања... Сезона је ове године знатно боља него лањска, а циљ је да помогнемо да Јахорина живи и љети - истакао је Вишковић и додао да ће бити улагања и у стабилност електроснабдијевања на Јахорини. Рекао је и да Аеродром Бањалука у посљедњих годину или двије биљежи запажене резултате у раду, те да Влада намјерава и даље да помаже рад овог јавног предузећа.

- Влада Српске помаже рад Аеродрома. Прошле године је интервенисала са 230.000 КМ за куповину земљишта за изградњу терминала Управе за индиректно опорезивање на аеродрому - рекао је Вишковић.

Он је истакао да се у наредна два мјесеца очекује отварање новог карго центра на Аеродрому Бањалука, на којем је урађена и проширена зграда, те добијене све употребне и грађевинске дозволе.

Вишковић је рекао да је Аеродром Бањалука превезао више од 100.000 путника и да је намјера да отварањем нових авио-линија тај број у овој години буде 150.000 до 200.000, док је прије годину дана износио 20.000.

Када је ријеч о повећању пензија у Републици Српској, Вишковић је напоменуо да су оне од 1. јануара повећане за 3,11 одсто.

Он је рекао да су од 2013. године, када је усвојен нови Закон о ПИО Републике Српске, пензије повећане за 28,76 одсто, а најниже за око 38 одсто.

Када је ријеч о безбједносној ситуацији у Републици Српској, Вишковић је нагласио да нема дешавања за која би се могло рећи да урушавају безбједност грађана.

Он је истакао да је полиција Републике Српске једини чувар безбједности грађана Српске, подсјетивши да је Влада у протеклом периоду учинила све да буде побољшан материјални положај и техничка опремљеност полиције.

Вишковић је нагласио да је Влада Републике Српске уложила 13 милиона КМ само за формирање и изградњу Центра Жандармерије у Залужанима коде Бањалуке, наоружање и опрему, те повећање њихових личних примања у посљедње двије године.

- Намјеравамо да тамо направимо и школу МУП-а са свим садржајима, обуком и учењима - додао је Вишковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана