Podržati borbu oboljelih od side da se izjednači položaj u društvu

Srna
Podržati borbu oboljelih od side da se izjednači položaj u društvu

PALE - Crveni krst Republike Srpske obilježiće Svjetski dan borbe protiv AIDS-a pod motom "Izjednači" i "Budimo nepristrasni" kojim pozivaju sve da ne osuđuju već da podrže borbu osoba koje boluju od side da se izjednači položaj u društvu.

S tim ciljem će opštinske i gradske organizacije u saradnji sa školama organizovati predavanja o reproduktivnom zdravlju.

Iz Crvenog krsta Republike Srpske su pozvali sve da ne osuđuju, da podrže, da izjednače, da se bore, da svi imaju ista prava bez obzira na pol, uzrast, boju kože, vjersku i nacionalnu opredjeljenost, jezik, seksualnu orijentaciju ili da li su zaraženi nekom bolešću.

"Osobe koje boluju od side treba da imaju jednaka prava kao i svi drugi članovi našeg društva, stoga je važno da se zajedno borimo, da izjednačimo položaj u društvu. Više od 40 godina je prošlo od kada je prijavljen prvi slučaj HIV-a, virusa koji uzrokuje pojavu side, što i dalje predstavlja opasnost na svjetskom nivou", navode iz Crvenog krsta Republike Srpske.

Kampanja će se odvijati putem društvenih mreža Crvenog krsta promocijom edukativnih materijala u elektronskoj formi, saopšteno je iz ove organizacije.

U saopštenju je istaknuto da sida neće biti iskorijenjena ni do 2032. godine, ne zbog nedostatka znanja ili načina za borbu protiv nje, već zbog strukturalnih nejednakosti koje ometaju dokazna rješenja u prevenciji i liječenju HIV infekcije.

Osim što će biti od ključnog značaja za okončanje side, borba protiv nejednakosti unaprijediće prava osoba oboljelih od side i učiniće društvo spremnijim u zaustavljanju kovida 19 i drugih pandemija.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu trenutno sa HIV virusom živi oko 37,7 miliona osoba, do sada su umrla 36,3 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana