Подржати борбу обољелих од сиде да се изједначи положај у друштву

Срна
Подржати борбу обољелих од сиде да се изједначи положај у друштву

ПАЛЕ - Црвени крст Републике Српске обиљежиће Свјетски дан борбе против АИДС-а под мотом "Изједначи" и "Будимо непристрасни" којим позивају све да не осуђују већ да подрже борбу особа које болују од сиде да се изједначи положај у друштву.

С тим циљем ће општинске и градске организације у сарадњи са школама организовати предавања о репродуктивном здрављу.

Из Црвеног крста Републике Српске су позвали све да не осуђују, да подрже, да изједначе, да се боре, да сви имају иста права без обзира на пол, узраст, боју коже, вјерску и националну опредјељеност, језик, сексуалну оријентацију или да ли су заражени неком болешћу.

"Особе које болују од сиде треба да имају једнака права као и сви други чланови нашег друштва, стога је важно да се заједно боримо, да изједначимо положај у друштву. Више од 40 година је прошло од када је пријављен први случај ХИВ-а, вируса који узрокује појаву сиде, што и даље представља опасност на свјетском нивоу", наводе из Црвеног крста Републике Српске.

Кампања ће се одвијати путем друштвених мрежа Црвеног крста промоцијом едукативних материјала у електронској форми, саопштено је из ове организације.

У саопштењу је истакнуто да сида неће бити искоријењена ни до 2032. године, не због недостатка знања или начина за борбу против ње, већ због структуралних неједнакости које ометају доказна рјешења у превенцији и лијечењу ХИВ инфекције.

Осим што ће бити од кључног значаја за окончање сиде, борба против неједнакости унаприједиће права особа обољелих од сиде и учиниће друштво спремнијим у заустављању ковида 19 и других пандемија.

Према подацима Свјетске здравствене организације, у свијету тренутно са ХИВ вирусом живи око 37,7 милиона особа, до сада су умрла 36,3 милиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана