Petričević: Investiranje u novu opremu uslov da se održi korak sa tržištima

Srna
Foto: Srna

DOBOJ- Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izjavio je danas da ovo ministarstvo podržava preduzetnike koji ulažu u nabavku nove opreme i osavremenjavanje proizvodnje.

Petričević je naveo da je kontinuitet investiranja u opremu jedini način da se održi korak sa zahtjevnim evropskim i svjetskim tržištima.

On je danas u Doboju posjetio kompaniju za proizvodnju modne konfekcije za bebe i djecu "Imago", za koju je rekao da je interesantna resornom ministarstvu zbog broja zaposlenih, a uglavnom je u pitanju ženska radna snaga.

Vlasnik kompanije "Imago" Aleksandra Petrović rekla je da poslovanje ove kompanije ima podršku lokalne i republičke vlasti, da su posljednja dešavanja na tržištu sa sirovinama uticala i na formiranje cijene proizvoda.

Kada su u pitanju radnici, Petrovićeva je rekla da šivača imaju dovoljno ali su u deficitu sa modelarima.

Ona je navela da su krajem 2017. godine aplicirali za projekat koji su realizovali u saradnji privrednih komora Republike Srpske i Austrije, kako bi pronašli nove kupce i izašli na međunarodno tržište, što je 2018. godine dovelo do saradnje sa austrijskom kompanijom "Trojmland".

"Nakon toga smo krenuli u izgradnju novog objekta, kupovinu nove opreme, te trenutno zapošljavamo 62 radnika na oko 1.200 metara kvadratnih", rekla je Petrovićeva i dodala da oko 50 odsto proizvoda plasiraju na austrijsko tržište.

Predstavnik kompanije "Trojmland" Hanes Neslbek kaže da je saradnja sa "Imagom" uspostavljena kada su za austrijsko tržište tražili novi model dječije vreće za spavanje, te da su zadovoljni dosadašnjom saradnjom i kvalitetom proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana