Organska proizvodnja podstrek i za agroturizam

Milijana Latinović
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Organska proizvodnja je budućnost prehrambene industrije i agroturizma u Republici Srpskoj, što potvrđuje i podatak da broj sertifikovanih proizvođača raste i da je ekološka brazda sve duža.

Potvrdili su to i proizvođači koji su u petak izložili svoje organske proizvode brašno, voće, povrće, sokove, ajvar i druge proizvode na štandovima u tržnom centru “Delta planet” u Banjaluci na “Prvom organik festu Republike Srpske”.

Prve korake u organskoj proizvodnji vlasnici farme “Jokić” iz Prnjavora napravili su još prije dvije decenije.

- Imamo sertifikat za biljnu proizvodnju, a ove godine dobili smo i sertifikat za preradu. Proizvodimo brašno od različitih žitarica, pšenice, raži, potom, heljde, spelte i kukuruza. Osim toga imamo u ponudi i nešto ječma i zobi. Osnov na našoj farmi je stočarska proizvodnja i nadamo se da ćemo kroz dvije godine proći period konverzije i dobiti sertifikat i za to - rekao je jedan od vlasnika farme Zlatko Jokić. Naglasio je da je organska proizvodnja sigurno budućnost prehrambene industrije i prosperitet. Osim toga, Jokići planiraju da će u idućoj godini u ponudi imati i tradicionalne sireve karakteristične za ovaj kraj. Govoreći o plasmanu proizvoda dodao je da sve što proizvedu uglavnom prodaju na farmi ili putem dostave na lokalno tržištu.

- Za izlazak na veća tržišta potrebna je veća količina. Ukoliko bi se udružilo više organskih proizvođača imali bismo veliku šansu da zadovoljimo potrebe i inostranih tržišta - naglasio je Jokić i dodao da je organska proizvodnja dosta skuplja te da veoma teško nabavljaju organska sjemena i preparate koji su dozvoljeni u ovoj vrsti proizvodnje.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić, otvorivši sajam, rekao je da vjeruje da će ova manifestacija postati tradicionalna te da će svaki naredni biti uspješniji i veći.

- Koliko nam je organska proizvodnja važna govori i činjenica da je sam predsjednik Vlade Srpske u svom ekspozeu prije tri godine posebnu pažnju posvetio organskoj proizvodnji i to pokušavamo da pretočimo u konkretne mjere koje nisu još onakve kakve želimo da budu, ali će biti svakako veće - naveo je Pašalić. Istakao je da da su u posljednjih nekoliko godina povećana izdvajanja za organsku proizvodnju, što je doprinijelo tome da je u Srpskoj povećan broj proizvođača, a organska proizvodnja se zasniva na više od 1.000 hektara. Pašalić je istakao da ove godine Srpska ima 30 novih proizvođača i podvukao da pitanje organske proizvodnje nije samo pitanje Ministarstva poljoprivrede već i agroturizma.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je da je proces proizvodnje, sertifikacije i kontrole kvaliteta organske proizvodnje izuzetno bitan.

- Komora je prepoznala značaj i prije nekoliko mjeseci formirala grupaciju proizvođača organske proizvodnje, a na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, koji još traje, organizovan je nastup sedam proizvođača organskih proizvoda - rekao je Ćorić.

Otvaranju “Prvog organik festa RS” prisustvovala je i ministarka trgovine i turizma Srpske Suzana Gašić.

 Sporazum

Predstavnici privrednih komora Srpske i Srbije potpisali su u petak u Banjaluci sporazum o saradnji u oblasti poljoprivredne i prehrambene industrije sa osvrtom na oblast organske proizvodnje - grupacije organskih proizvođača. Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je da je u okviru Privredne komore RS formirana grupacija od 100 organskih proizvođača, od kojih je 50 svoje proizvode već sertifikovalo po standardima koje zahtijevaju takvi proizvodi.

Savjetnik predsjednika Privredne komore Srbije za poljoprivredu Veljko Jovanović ukazao je na značaj organske proizvodnje i najavio međusobno priznavanje standarda u organskoj proizvodnji između RS i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana