Органска производња подстрек и за агротуризам

Милијана Латиновић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Органска производња је будућност прехрамбене индустрије и агротуризма у Републици Српској, што потврђује и податак да број сертификованих произвођача расте и да је еколошка бразда све дужа.

Потврдили су то и произвођачи који су у петак изложили своје органске производе брашно, воће, поврће, сокове, ајвар и друге производе на штандовима у тржном центру “Делта планет” у Бањалуци на “Првом органик фесту Републике Српске”.

Прве кораке у органској производњи власници фарме “Јокић” из Прњавора направили су још прије двије деценије.

- Имамо сертификат за биљну производњу, а ове године добили смо и сертификат за прераду. Производимо брашно од различитих житарица, пшенице, ражи, потом, хељде, спелте и кукуруза. Осим тога имамо у понуди и нешто јечма и зоби. Основ на нашој фарми је сточарска производња и надамо се да ћемо кроз двије године проћи период конверзије и добити сертификат и за то - рекао је један од власника фарме Златко Јокић. Нагласио је да је органска производња сигурно будућност прехрамбене индустрије и просперитет. Осим тога, Јокићи планирају да ће у идућој години у понуди имати и традиционалне сиреве карактеристичне за овај крај. Говорећи о пласману производа додао је да све што произведу углавном продају на фарми или путем доставе на локално тржишту.

- За излазак на већа тржишта потребна је већа количина. Уколико би се удружило више органских произвођача имали бисмо велику шансу да задовољимо потребе и иностраних тржишта - нагласио је Јокић и додао да је органска производња доста скупља те да веома тешко набављају органска сјемена и препарате који су дозвољени у овој врсти производње.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић, отворивши сајам, рекао је да вјерује да ће ова манифестација постати традиционална те да ће сваки наредни бити успјешнији и већи.

- Колико нам је органска производња важна говори и чињеница да је сам предсједник Владе Српске у свом експозеу прије три године посебну пажњу посветио органској производњи и то покушавамо да преточимо у конкретне мјере које нису још онакве какве желимо да буду, али ће бити свакако веће - навео је Пашалић. Истакао је да да су у посљедњих неколико година повећана издвајања за органску производњу, што је допринијело томе да је у Српској повећан број произвођача, а органска производња се заснива на више од 1.000 хектара. Пашалић је истакао да ове године Српска има 30 нових произвођача и подвукао да питање органске производње није само питање Министарства пољопривреде већ и агротуризма.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић рекао је да је процес производње, сертификације и контроле квалитета органске производње изузетно битан.

- Комора је препознала значај и прије неколико мјесеци формирала групацију произвођача органске производње, а на Сајму пољопривреде у Новом Саду, који још траје, организован је наступ седам произвођача органских производа - рекао је Ћорић.

Отварању “Првог органик феста РС” присуствовала је и министарка трговине и туризма Српске Сузана Гашић.

 Споразум

Представници привредних комора Српске и Србије потписали су у петак у Бањалуци споразум о сарадњи у области пољопривредне и прехрамбене индустрије са освртом на област органске производње - групације органских произвођача. Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић рекао је да је у оквиру Привредне коморе РС формирана групација од 100 органских произвођача, од којих је 50 своје производе већ сертификовало по стандардима које захтијевају такви производи.

Савјетник предсједника Привредне коморе Србије за пољопривреду Вељко Јовановић указао је на значај органске производње и најавио међусобно признавање стандарда у органској производњи између РС и Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана