Organizacijama za djecu sa poteškoćama u razvoju 300.000 KM do marta, u januaru o trajnom finansiranju i objektima za rad

Srna
Organizacijama za djecu sa poteškoćama u razvoju 300.000 KM do marta, u januaru o trajnom finansiranju i objektima za rad

BANjALUKA - Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će u januaru naredne godine biti održan sastanak nadležnih u Republici Srpskoj sa predstavnicima organizacija za djecu sa poteškoćama u razvoju s ciljem sistemskog i trajnog rješavanja problema pomenutih udruženja i njihovih članova.

Dodik je rekao da će na tom sastanku, kome će i on prisustvovati, biti definisani trajni izvori finansiranja ovih organizacija i izrađeni akti da se pristupi rješavanju njihovih problema.

- Cilj je da se obezbijedi daleko veći standard usluga i podrške ovim udruženjima i njihovim članovima. Drugo, odlična ideja je da se obezbijedi lokacija u Banjaluci da se naprave svi objekti potrebni za njihov rad, i to na 1.500 do 2.000 metara kvadratnih... Preuzeo sam odgovornost da budem predsjednik građevinskog odbora za taj objekat- izjavio je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je danas u Banjaluci razgovarao sa predstavnicima više organizacija za djecu s poteškoćama u razvoju, s ciljem nastavka kontinuirane saradnje i pružanja podrške za povećanje funkcionalnosti i sigurnosti djece i njihovih porodica u vrijeme pandemije virusa korona.

On je istakao da zahvaljujući ovim udruženjima u Srpskoj postoji organizovana i potrebna briga o toj djeci.

- Imamo odličan temelj da kao društvo nastavimo saradnju i budemo jedna od najuspješnijih zajednica koja će cjelovito, putem propisa i stvaranja logističkih uslova reagovati na potrebe ovih udruženja, djece i njihovih porodica, a sve da bi im se omogućila pomoć i što lakši život i funkcionisanje -naveo je Dodik.

On je istakao da je razgovarano i o tome da tokom pandemije virusa i predstojeće zime udruženja nesmetano funkcionišu.

- Od sljedećeg mjeseca do marta naredne godine mi ćemo u kontinuitetu obezbijediti oko 300.000 KM za te potrebe i da ne bude zastoja u radu udruženja-  rekao je Dodik.

On je istakao da je u razgovoru sa predstavnicima ovih udruženja vidio posvećenost i istrajnost koja zaslužuje podršku društva.

- Za ove stvari društvo mora dati impuls i reagovati na ovakve potrebe - poručio je Dodik.

Naglasio je da je ponosan na rad Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

- Obuhvat djece sa tim potrebama je cjelovit. U prvoj godini smo platili oko 1,5 miliona KM za liječenje, a u trećoj više od 5,5 miliona KM. To govori da je ovaj fond stabilizovan - podsjetio je Dodik.

On je naveo da se humanitarne akcije koje se vide u medijima tiču djece koja nisu sa prostora Srpske.

- Treba da ostanemo humani, ali i naglasiti da je Srpska putem tog fonda sistemski riješila ovo pitanje. Nijedno dijete nije vraćeno i uvijek se tražio razlog više da se pomogne pa čak i da se u tom smjeru mijenjaju standardi i propisi - rekao je Dodik i dodao da tome uvijek treba dati društvenu pažnju.

Predstavnici više organizacija za djecu s poteškoćama u razvoju danas su u Banjaluci istakli važnost podrške institucija Republike Srpske, a posebno su zahvalili Dodiku što je svojim angažmanom i brojnim inicijativama posljednjih godina davao veliki doprinos rješavanju njihovih brojnih problema.

Sekretar Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske Gospava Rađen Radić rekla je da su na današnjem sastanku definisana sistemska rješenja, vremenski okvir, koje su konkretne podrške.

Ona je najavila da će krajem januara naredne godine biti održan novi zajednički sastanak na kojem će biti dogovorena realizacija konkretnih koraka.

Radićeva je napomenula da ovaj savez okuplja 29 lokalnih organizacija i zastupa 3.026 korisnika.

Direktor Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu Jasminka Vučković naglasila je da je ovaj fond u posljednje tri godine odobrio liječenje 303 djece širom svijeta, od Amerike, preko Njemačke, Italije, Francuske, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja.

- Riječ je o izuzetno teškim dijagnozama, kompleksnim bolestima djece koja su u principu dio svih udruženja sa kojima smo danas razgovarali. Tokom pandemije pokušali smo da pomognemo i u segmentu u kojem smo se zadesili, jer jedan broj porodica je bio na liječenju u aprilu i bilo je veoma komplikovano vratiti ih kući - naglasila je Vučkovićeva.

Ona je istakla da se u Fondu trenutno suočavaju sa drugim problemima, a to je odobravanje odlaska u inostranstvo jer, kako je naglasila, neke zemlje zbog pogoršane epidemiološke siztuacije usljed virusa korona zatvaraju granice, pa se onda snalaze i traže druge mogućnosti.

Predstavnik Udruženja "Dajte nam šansu Zvjezdice" iz Banjaluke Željka Perišić zahvalila je Dodiku za dosadašnju kontinuiranu saradnju, organizovanje donatorske akcije "S ljubavlju hrabrim srcima", ali i drugih akcija za pomoć.

- Danas smo govorili i o konkretnim problemima, ali i našim aktivnostima. Predstavila sam rad pet dnevnih centara u gradu Banjaluka i mogu s pravo da kažem da smo mi jedina lokalna zajednica u Srpskoj i BiH koja na ovaj način ima razvijene usluge korisnicima - naglasila je Perišićeva.

Ona očekuje da će u narednom periodu biti uvedena nova usluga i da to bude riješeno putem zakonskih i podzakonskih akata.

Biljana Kotur iz Saveza za rijetke bolesti zahvalila je Dodiku što je i danas, kao i ranijih godina, saslušao njihove probleme i kako se može pomoći oboljelim.

- Savez okuplja 250 članova sa oko 120 dijagnoza rijetkih bolesti. Vlada Srpske je 2015. godine usvojila program za rijetke bolesti i prema njemu radimo. Pojavili su se i novi, specifični problemi, a tiču se finansiranja skupih lijekova za rijetke bolesti o čemu smo upoznali i Dodika i ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića i direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Dejana Kusturića - navela je Koturova.

Sastanku Dodika i predstavnika udruženja prisustvovali su i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Dejan Kusturić.

Populacija djece – lica sa poteškoćama u razvoju je najranjivija kategorija stanovništva i dodatne teškoće i ograničenja uzrokovana pandemijom znatno utiču na njihovo zdravlje i liječenje, socijalnu uključenost i ekonomsku sigurnost. Takođe, udruženja koja brinu o njima su suočena sa teškoćama u smislu samoodrživosti i stabilnosti u radu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana