Организацијама за дјецу са потешкоћама у развоју 300.000 КМ до марта, у јануару о трајном финансирању и објектима за рад

Срна
Организацијама за дјецу са потешкоћама у развоју 300.000 КМ до марта, у јануару о трајном финансирању и објектима за рад

БАЊАЛУКА - Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће у јануару наредне године бити одржан састанак надлежних у Републици Српској са представницима организација за дјецу са потешкоћама у развоју с циљем системског и трајног рјешавања проблема поменутих удружења и њихових чланова.

Додик је рекао да ће на том састанку, коме ће и он присуствовати, бити дефинисани трајни извори финансирања ових организација и израђени акти да се приступи рјешавању њихових проблема.

- Циљ је да се обезбиједи далеко већи стандард услуга и подршке овим удружењима и њиховим члановима. Друго, одлична идеја је да се обезбиједи локација у Бањалуци да се направе сви објекти потребни за њихов рад, и то на 1.500 до 2.000 метара квадратних... Преузео сам одговорност да будем предсједник грађевинског одбора за тај објекат- изјавио је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је данас у Бањалуци разговарао са представницима више организација за дјецу с потешкоћама у развоју, с циљем наставка континуиране сарадње и пружања подршке за повећање функционалности и сигурности дјеце и њихових породица у вријеме пандемије вируса корона.

Он је истакао да захваљујући овим удружењима у Српској постоји организована и потребна брига о тој дјеци.

- Имамо одличан темељ да као друштво наставимо сарадњу и будемо једна од најуспјешнијих заједница која ће цјеловито, путем прописа и стварања логистичких услова реаговати на потребе ових удружења, дјеце и њихових породица, а све да би им се омогућила помоћ и што лакши живот и функционисање -навео је Додик.

Он је истакао да је разговарано и о томе да током пандемије вируса и предстојеће зиме удружења несметано функционишу.

- Од сљедећег мјесеца до марта наредне године ми ћемо у континуитету обезбиједити око 300.000 КМ за те потребе и да не буде застоја у раду удружења-  рекао је Додик.

Он је истакао да је у разговору са представницима ових удружења видио посвећеност и истрајност која заслужује подршку друштва.

- За ове ствари друштво мора дати импулс и реаговати на овакве потребе - поручио је Додик.

Нагласио је да је поносан на рад Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

- Обухват дјеце са тим потребама је цјеловит. У првој години смо платили око 1,5 милиона КМ за лијечење, а у трећој више од 5,5 милиона КМ. То говори да је овај фонд стабилизован - подсјетио је Додик.

Он је навео да се хуманитарне акције које се виде у медијима тичу дјеце која нису са простора Српске.

- Треба да останемо хумани, али и нагласити да је Српска путем тог фонда системски ријешила ово питање. Ниједно дијете није враћено и увијек се тражио разлог више да се помогне па чак и да се у том смјеру мијењају стандарди и прописи - рекао је Додик и додао да томе увијек треба дати друштвену пажњу.

Представници више организација за дјецу с потешкоћама у развоју данас су у Бањалуци истакли важност подршке институција Републике Српске, а посебно су захвалили Додику што је својим ангажманом и бројним иницијативама посљедњих година давао велики допринос рјешавању њихових бројних проблема.

Секретар Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске Госпава Рађен Радић рекла је да су на данашњем састанку дефинисана системска рјешења, временски оквир, које су конкретне подршке.

Она је најавила да ће крајем јануара наредне године бити одржан нови заједнички састанак на којем ће бити договорена реализација конкретних корака.

Радићева је напоменула да овај савез окупља 29 локалних организација и заступа 3.026 корисника.

Директор Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству Јасминка Вучковић нагласила је да је овај фонд у посљедње три године одобрио лијечење 303 дјеце широм свијета, од Америке, преко Њемачке, Италије, Француске, Хрватске, Србије и других земаља.

- Ријеч је о изузетно тешким дијагнозама, комплексним болестима дјеце која су у принципу дио свих удружења са којима смо данас разговарали. Током пандемије покушали смо да помогнемо и у сегменту у којем смо се задесили, јер један број породица је био на лијечењу у априлу и било је веома компликовано вратити их кући - нагласила је Вучковићева.

Она је истакла да се у Фонду тренутно суочавају са другим проблемима, а то је одобравање одласка у иностранство јер, како је нагласила, неке земље због погоршане епидемиолошке сизтуације усљед вируса корона затварају границе, па се онда сналазе и траже друге могућности.

Представник Удружења "Дајте нам шансу Звјездице" из Бањалуке Жељка Перишић захвалила је Додику за досадашњу континуирану сарадњу, организовање донаторске акције "С љубављу храбрим срцима", али и других акција за помоћ.

- Данас смо говорили и о конкретним проблемима, али и нашим активностима. Представила сам рад пет дневних центара у граду Бањалука и могу с право да кажем да смо ми једина локална заједница у Српској и БиХ која на овај начин има развијене услуге корисницима - нагласила је Перишићева.

Она очекује да ће у наредном периоду бити уведена нова услуга и да то буде ријешено путем законских и подзаконских аката.

Биљана Котур из Савеза за ријетке болести захвалила је Додику што је и данас, као и ранијих година, саслушао њихове проблеме и како се може помоћи обољелим.

- Савез окупља 250 чланова са око 120 дијагноза ријетких болести. Влада Српске је 2015. године усвојила програм за ријетке болести и према њему радимо. Појавили су се и нови, специфични проблеми, а тичу се финансирања скупих лијекова за ријетке болести о чему смо упознали и Додика и министра здравља и социјалне заштите Алена Шеранића и директора Фонда здравственог осигурања Дејана Кустурића - навела је Котурова.

Састанку Додика и представника удружења присуствовали су и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и директор Фонда здравственог осигурања Дејан Кустурић.

Популација дјеце – лица са потешкоћама у развоју је најрањивија категорија становништва и додатне тешкоће и ограничења узрокована пандемијом знатно утичу на њихово здравље и лијечење, социјалну укљученост и економску сигурност. Такође, удружења која брину о њима су суочена са тешкоћама у смислу самоодрживости и стабилности у раду.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана