Niže cijene vraćaju stare kupce u Srpsku

Danijela Bajić
Niže cijene vraćaju stare kupce u Srpsku

BANjALUKA - Popuštanjem mjera prilikom ulaska u BiH državljani Hrvatske vratili su se starim navikama, pa uprkos virusu korona svakodnevno prelaze granicu zbog kupovine osnovnih životnih namirnica i garderobe, ljekarskih i stomatoloških intervencija, te servisa vozila i punjenja rezervoara jer su cijene znatno niže nego u njihovoj zemlji.

 

U pograničnim lokalnim zajednicama kažu da su, odmah prvog dana nakon što je BiH otvorila granicu prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, živnuli marketi, butici i mnoge druge uslužene radnje.

U stomatološkoj ordinaciji “Artdent” Trebinje istakli su da se državljani Hrvatske, koji su prije pandemije bili njihovi redovni pacijenti, polako vraćaju.

- Najčešće nam dolaze Dubrovčani, jer su stomatološke usluge kod nas jeftinije nego u Hrvatskoj. Mnogi od njih usput obave kupovinu, napune rezervoar, odu kod frizera i slično. Da nemaju neku računicu, sigurno ne bi tako često dolazili - rekli su u ovoj ordinaciji.

Isto pričaju i stanovnici na drugom kraju Srpske. U Autoservisu “Lukić” u Brodu kažu da su se telefoni njihove radnje usijali od poziva iz Hrvatske, koji su od momenta popuštanja mjera počeli da zovu i raspituju se.

- Čim su granice otvorene, mušterije iz komšiluka su počele da dolaze. Na primjer, u Slavonskom Brodu, odakle nam najčešće stižu, auto-mehaničari su zbog virusa korona podigli cijene - kazao je direktor ovog servisa Mladen Lukić.

Ante Jerković iz Slavonskog Broda kaže da jednom sedmično dolazi u BiH kako bi kupio kućne potrepštine i otišao kod auto-mehaničara.

- U BiH ulazim sa ličnom kartom i bez problema se vraćam. Uglavnom odlazim u Brod, gdje radi moj auto-mehaničar. Sa mnom često u BiH ide i supruga, a ona je zadužena za kupovinu namirnica koje su povoljnije nego kod nas. Upravo smo zbog toga jedva čekali da BiH omogući normalan prelazak granica - kazao je Jerković.

Uprkos epidemiološkoj situaciji, državljani Hrvatske koji su došli u kupovinu ili kod zubara i frizera svakodnevno se mogu sresti i u Gradišci. Vlasnica butika u tom gradu Đurđica Samardžić kaže da, uprkos virusu, među mušterijama gotovo svakodnevno bude i državljana Hrvatske.

- Uglavnom su to stanovnici obližnjih mjesta, kojima je zbog cijena, ali i udaljenosti od tamošnjih većih gradova lakše i isplativije preći granicu i obaviti ovdje kupovinu - kazala je Samardžićeva.

Virus korona ne sprečava ni stanovnike Hrvatske koji žive uz granični prelaz kod Novog Grada da na benzinskim pumpama u BiH sipaju gorivo.

- Uglavnom dolaze zbog jeftinijeg goriva, mada ima i onih koji to rade iz navike. Da na početku pandemije nisu mogli preći granicu i te kako se osjetilo na pazaru - rekao je poslovođa jedne pumpe Slavenko Umićević.

Granična policija

U Graničnoj policiji BiH istakli su da je državljanima Hrvatske, Srbije i Crne Gore od 28. maja omogućen ulazak u BiH uz važeće putne isprave.

Za razliku od njih, najnovijom dopunom odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH od 16. jula omogućen je ulazak i boravak u BiH državljanima zemalja članica Evropske unije i zemalja članica Šengenskog sporazuma pod uslovom da posjeduju potvrdu o negativnom testu na virus korona.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana