Ниже цијене враћају старе купце у Српску

Данијела Бајић
Ниже цијене враћају старе купце у Српску

БАЊАЛУКА - Попуштањем мјера приликом уласка у БиХ држављани Хрватске вратили су се старим навикама, па упркос вирусу корона свакодневно прелазе границу због куповине основних животних намирница и гардеробе, љекарских и стоматолошких интервенција, те сервиса возила и пуњења резервоара јер су цијене знатно ниже него у њиховој земљи.

 

У пограничним локалним заједницама кажу да су, одмах првог дана након што је БиХ отворила границу према Хрватској, Србији и Црној Гори, живнули маркети, бутици и многе друге услужене радње.

У стоматолошкој ординацији “Артдент” Требиње истакли су да се држављани Хрватске, који су прије пандемије били њихови редовни пацијенти, полако враћају.

- Најчешће нам долазе Дубровчани, јер су стоматолошке услуге код нас јефтиније него у Хрватској. Многи од њих успут обаве куповину, напуне резервоар, оду код фризера и слично. Да немају неку рачуницу, сигурно не би тако често долазили - рекли су у овој ординацији.

Исто причају и становници на другом крају Српске. У Аутосервису “Лукић” у Броду кажу да су се телефони њихове радње усијали од позива из Хрватске, који су од момента попуштања мјера почели да зову и распитују се.

- Чим су границе отворене, муштерије из комшилука су почеле да долазе. На примјер, у Славонском Броду, одакле нам најчешће стижу, ауто-механичари су због вируса корона подигли цијене - казао је директор овог сервиса Младен Лукић.

Анте Јерковић из Славонског Брода каже да једном седмично долази у БиХ како би купио кућне потрепштине и отишао код ауто-механичара.

- У БиХ улазим са личном картом и без проблема се враћам. Углавном одлазим у Брод, гдје ради мој ауто-механичар. Са мном често у БиХ иде и супруга, а она је задужена за куповину намирница које су повољније него код нас. Управо смо због тога једва чекали да БиХ омогући нормалан прелазак граница - казао је Јерковић.

Упркос епидемиолошкој ситуацији, држављани Хрватске који су дошли у куповину или код зубара и фризера свакодневно се могу срести и у Градишци. Власница бутика у том граду Ђурђица Самарџић каже да, упркос вирусу, међу муштеријама готово свакодневно буде и држављана Хрватске.

- Углавном су то становници оближњих мјеста, којима је због цијена, али и удаљености од тамошњих већих градова лакше и исплативије прећи границу и обавити овдје куповину - казала је Самарџићева.

Вирус корона не спречава ни становнике Хрватске који живе уз гранични прелаз код Новог Града да на бензинским пумпама у БиХ сипају гориво.

- Углавном долазе због јефтинијег горива, мада има и оних који то раде из навике. Да на почетку пандемије нису могли прећи границу и те како се осјетило на пазару - рекао је пословођа једне пумпе Славенко Умићевић.

Гранична полиција

У Граничној полицији БиХ истакли су да је држављанима Хрватске, Србије и Црне Горе од 28. маја омогућен улазак у БиХ уз важеће путне исправе.

За разлику од њих, најновијом допуном одлуке о прописивању додатних услова за улазак странаца у БиХ од 16. јула омогућен је улазак и боравак у БиХ држављанима земаља чланица Европске уније и земаља чланица Шенгенског споразума под условом да посједују потврду о негативном тесту на вирус корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана