Ministar Sonja Davidović: U BiH bezbjedno doputovalo 22 mladih sportista iz Italije

Srna
Ministar Sonja Davidović: U BiH bezbjedno doputovalo 22 mladih sportista iz Italije

BANjALUKA - Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović izjavila je da je 22 mladih iz Srpske i FBiH, koji su bili u Italiji na školovanju i usavršavanju u sportu bezbjedno doputovalo u BiH.

- Svi su u karantinskom smještaju u Lukavici, gdje smo im obezbijedili hotelski smještaj kako bi imali adekvatne uslove i potreban medicinski tretman i boraviće tamo 14 dana - rekla je Davidovićeva na konferenciji za novinare.

Davidovićeva je navela da je u procesu povratka bilo određenih poteškoća i okolnosti koje nisu išle u prilog tome, ali da su svi juče bezbjedno doputovali.

Ona je istakla da Vlada Srpske brine o svojim građanima, naročito u teškim i izazovnim vremenima kao što je to sada situacija.

Davidovićeva je zahvalila institucijama Srpske za koordinisan rad, kao i predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji za pruženu maksimalnu podršku i lični doprinos da se mladi ljudi vrate kući.

Ona je ranije navela da je riječ o 16 djece iz Srpske i šest iz FBiH, od kojih je 11 maloljetno.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je Srni da je grupa od 32 učenika i studenta iz Republike Srpske, koji su doputovali u Sarajevo, smješteni su u hotelski smještaj u Istočnom Novom Sarajevu, gdje imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu i neophodan medicinski tretman.

- U skladu sa dogovorom sa Vladom Republike Srpske, sinoć smo izvršili prihvat 32 naša đaka i studenta iz svih dijelova Srpske koji su avionom doputovali u Sarajevo iz Italije - objasnip je Ćosić, koji je i šef Kriznog opštinskog štaba.

Ćosić je naveo da ih je sve pregledao epidemiolog, a primio tim medicinskih tehničara.

- Oni su u potpunom karantinu. Naše građane toplo smo dočekali i oni će nakon testiranja, koje će izvršiti Institut za javno zdravstvo, dijelom biti određeni za karantin, a dijelom upućeni u sredine u kojima žive, odnosno u Banjaluku, Brčko, Trebinje, Bijeljinu... - rekao je Ćosić.

Za učenike i studente sa područja Republike Srpske obezbijeđen je smještaj u hotelu "Topeks", gdje imaju adekvatnu zaštitu.

Ćosić je napomenuo da su ova lica prethodno 25 do 28 dana boravili u Italiji.

Pretpostavka je, dodao je on, da niko od njih nije zaražen virusom korona, kao i da ne postoji bojazan od njihovog uticaja na druga lica.

On je istakao da su sa građanima Srpske sinoć stigli učenici i studenti iz FBiH, koji su smješteni u federalno Sarajevo.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana