Министар Соња Давидовић: У БиХ безбједно допутовало 22 младих спортиста из Италије

Срна
Министар Соња Давидовић: У БиХ безбједно допутовало 22 младих спортиста из Италије

БАЊАЛУКА - Министарка породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић изјавила је да је 22 младих из Српске и ФБиХ, који су били у Италији на школовању и усавршавању у спорту безбједно допутовало у БиХ.

- Сви су у карантинском смјештају у Лукавици, гдје смо им обезбиједили хотелски смјештај како би имали адекватне услове и потребан медицински третман и боравиће тамо 14 дана - рекла је Давидовићева на конференцији за новинаре.

Давидовићева је навела да је у процесу повратка било одређених потешкоћа и околности које нису ишле у прилог томе, али да су сви јуче безбједно допутовали.

Она је истакла да Влада Српске брине о својим грађанима, нарочито у тешким и изазовним временима као што је то сада ситуација.

Давидовићева је захвалила институцијама Српске за координисан рад, као и предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији за пружену максималну подршку и лични допринос да се млади људи врате кући.

Она је раније навела да је ријеч о 16 дјеце из Српске и шест из ФБиХ, од којих је 11 малољетно.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је Срни да је група од 32 ученика и студента из Републике Српске, који су допутовали у Сарајево, смјештени су у хотелски смјештај у Источном Новом Сарајеву, гдје имају адекватну здравствену заштиту и неопходан медицински третман.

- У складу са договором са Владом Републике Српске, синоћ смо извршили прихват 32 наша ђака и студента из свих дијелова Српске који су авионом допутовали у Сарајево из Италије - објаснип је Ћосић, који је и шеф Кризног општинског штаба.

Ћосић је навео да их је све прегледао епидемиолог, а примио тим медицинских техничара.

- Они су у потпуном карантину. Наше грађане топло смо дочекали и они ће након тестирања, које ће извршити Институт за јавно здравство, дијелом бити одређени за карантин, а дијелом упућени у средине у којима живе, односно у Бањалуку, Брчко, Требиње, Бијељину... - рекао је Ћосић.

За ученике и студенте са подручја Републике Српске обезбијеђен је смјештај у хотелу "Топекс", гдје имају адекватну заштиту.

Ћосић је напоменуо да су ова лица претходно 25 до 28 дана боравили у Италији.

Претпоставка је, додао је он, да нико од њих није заражен вирусом корона, као и да не постоји бојазан од њиховог утицаја на друга лица.

Он је истакао да су са грађанима Српске синоћ стигли ученици и студенти из ФБиХ, који су смјештени у федерално Сарајево.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана