Lovački savez Republike Srpske: Prioritet izmjena zakona o lovstvu

Srna
Lovački savez Republike Srpske: Prioritet izmjena zakona o lovstvu

MODRIČA - Izmjena Zakona o lovstvu Republike Srpske, kojom bi se definisala šteta od divljači u saobraćaju i usaglašavanje rješenja u ovoj oblasti na nivou BiH, radi primjene CITES konvencije - prioritet je Lovačkog saveza Republike Srpske, zaključeno je na danas u Modriči na sjednici Skupštine Saveza.

Predsjednik Saveza Savo Minić rekao je da mnoga udruženja lovaca ne mogu izmiriti štetu koju uzrokuje divljač u saobraćaju na lovnom, a sve čećše i na prostoru koje nije lovno, te nije u nadležnosti lovačkih udruženja Srpske.

-Lovački savez priprema prijedlog koji će uputiti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za imjenu zakona kojim bi se, osim štete od divljači u saboraćaju, uredila i druga pitanja važna za funkcionisanje lovačkih udruženja i Saveza lovaca u Republici Srpskoj - rekao je Srni Minić.

Minić je naveo da Savez ima podršku resornog ministarstva u izradi akata o održivom gazdovanju odrećenim vrstama divljači, potrebnih za učešće Saveza u projektu CITES konvencije u BiH.

-Lovački savez Republike Srpske ne može pristupiti Konvenciji bez dogovora sa Lovačkim savezom Federacije BiH, posebno oko dijela koji se odnosi na izdavanje lovačkih dozvola na nivou BiH - rekao je Minić.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ima Zakon o lovstvu, Zakon o šumama, lovačka udruženja su korisnici lovišta koja su ustanovljena i katastarski obilježena, što su potrebni uslovi za pristupanje Konvenciji.

Skupština je danas usvojila izvještaj o radu i finansijkom poslovanju u 2020. godini.

U izvještaju je navedeno da Savez nema neizmirenih obaveza.

U ovoj godini je zabilježena ekspanzija divlje svinje i prekobrojnost medvjeda, dok je stanje sa sitnom divljači zadovoljavajuće.

U prošloj godini, osim lova, Savez se bavio uzgojem i zaštitom divljači, izgradnjom i održavanjem lovno-tehničkih i lovno-uzgojnih objekata, a lovci su učestvovali u brojnim akcijama zaštite šuma i divljači, humanitarnim akcijama, te manifestacijama.

Predsjednik Skupštine Lovačkog saveza Repbulike Srpske Darko Ćulum rekao je da je Savez u vrijeme pandemije radio dobro.

-Danas smo pakazali jedinstvo Saveza i spremnost da zajedno razvijamo Savez koji ima 78 udruženja i više od 23.000 lovaca - rekao je Ćulum.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana