Ловачки савез Републике Српске: Приоритет измјена закона о ловству

Срна
Ловачки савез Републике Српске: Приоритет измјена закона о ловству

МОДРИЧА - Измјена Закона о ловству Републике Српске, којом би се дефинисала штета од дивљачи у саобраћају и усаглашавање рјешења у овој области на нивоу БиХ, ради примјене ЦИТЕС конвенције - приоритет је Ловачког савеза Републике Српске, закључено је на данас у Модричи на сједници Скупштине Савеза.

Предсједник Савеза Саво Минић рекао је да многа удружења ловаца не могу измирити штету коју узрокује дивљач у саобраћају на ловном, а све чећше и на простору које није ловно, те није у надлежности ловачких удружења Српске.

-Ловачки савез припрема приједлог који ће упутити Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске за имјену закона којим би се, осим штете од дивљачи у сабораћају, уредила и друга питања важна за функционисање ловачких удружења и Савеза ловаца у Републици Српској - рекао је Срни Минић.

Минић је навео да Савез има подршку ресорног министарства у изради аката о одрживом газдовању одрећеним врстама дивљачи, потребних за учешће Савеза у пројекту ЦИТЕС конвенције у БиХ.

-Ловачки савез Републике Српске не може приступити Конвенцији без договора са Ловачким савезом Федерације БиХ, посебно око дијела који се односи на издавање ловачких дозвола на нивоу БиХ - рекао је Минић.

Према његовим ријечима, Република Српска има Закон о ловству, Закон о шумама, ловачка удружења су корисници ловишта која су установљена и катастарски обиљежена, што су потребни услови за приступање Конвенцији.

Скупштина је данас усвојила извјештај о раду и финансијком пословању у 2020. години.

У извјештају је наведено да Савез нема неизмирених обавеза.

У овој години је забиљежена експанзија дивље свиње и прекобројност медвједа, док је стање са ситном дивљачи задовољавајуће.

У прошлој години, осим лова, Савез се бавио узгојем и заштитом дивљачи, изградњом и одржавањем ловно-техничких и ловно-узгојних објеката, а ловци су учествовали у бројним акцијама заштите шума и дивљачи, хуманитарним акцијама, те манифестацијама.

Предсједник Скупштине Ловачког савеза Репбулике Српске Дарко Ћулум рекао је да је Савез у вријеме пандемије радио добро.

-Данас смо паказали јединство Савеза и спремност да заједно развијамо Савез који има 78 удружења и више од 23.000 ловаца - рекао је Ћулум.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана